En köpfri dag firas sedan många år runtom i världen för att skapa en medvetenhet om våra konsumtionsmönster. Detta år har man i Sverige valt att lägga dagen på samma dag som Black Friday – den yttersta motsatsen till köpfrihet.
– Det är då som konsumtionstrycket är som högst, och då är det viktigt att utkämpa striden den dagen, säger talesperson Patrik Olsson.
I Sverige har man de senaste åren kunnat se ännu en trend som kommer från USA, nämligen att många butiker erbjuder rea och specialerbjudanden under den fjärde fredagen i november, som kommit att kallas Black Friday. Statistiken visar att försäljningen ökar kraftigt denna dag och utgör en kick-start på julhandeln.
I år infaller även En köpfri dag på Black Friday.
– I Sverige konsumerar vi enligt Världsnaturfonden som om vi har 4,2 jordklot, men det har vi ju inte. Det finns inget som tyder på att vi kan behålla vår konsumtion och bara göra saker mer hållbara. Volymerna måste ner, säger Patrik Olsson, nationalekonom och talesperson för nätverket.
Men minskad konsumtion är inte bara en miljöfråga, utan också en fråga om välbefinnande.
– Psykologisk forskning visar att man vänjer sig vid en hög konsumtion. Man får en kick när man shoppar, men ingen bestående lyckoökning, även om vår kultur vill få oss att tro det.
Dessutom tar det tid att köpa saker – först att tjäna ihop pengar, därefter själva shoppandet i sig och sedan att ta hand om prylarna.
– Det är ju okej om man tycker om att jobba hela tiden, men om man värderar sin fritid högre är det inte särskilt klokt att lägga sin fritid på att arbeta för att köpa prylar som man inte behöver.
Patrik Olsson tror att både En köpfri dag och Black Friday kommer fortsätta växa. Han ser en ökande medvetenhet kring hur vi konsumerar.
– Det är fler och fler som inser hur absurt det är att vi konsumerar så mycket som vi gör. Det hade kanske varit hållbart om vi betalade mer och mer för samma mängd prylar, men trenden är snarare att vi köper fler billiga ”slit-och-släng”-saker.
Själv försöker han att endast köpa prylar som fyller en praktisk funktion.
– Ett bra knep är att ha en långsam inköpsprocess där man tänker igenom varje inköp och låter beslutet mogna, för att undvika impulsköp.