Startsida - Nyheter

Radar · Nyhet

Världen ska förhandla om kärnvapenförbud

Kärnvapen ska förbjudas. Det hoppas en majoritet av FNs medlemsländer som röstat för att förhandlingar om ett kärnvapenförbud ska inledas nästa år. Motståndet från kärnvapenmakterna är kompakt, men fredsrörelsen jublar.

Med röstsiffrorna 138 mot 38 röstade FNs generalförsamling i förra veckan för att inleda en process med målet att förbjuda kärnvapen. Sedan tidigare finns det ett förbud mot kemiska vapen som 189 av FNs 193 länder anslutit sig till. Att inom överskådlig framtid få lika stor uppslutning bakom ett kärnvapenförbud förefaller däremot osannolikt. Kärnvapenländerna med USA och Ryssland i spetsen har kraftigt motsatt sig FN-resolutionen som innebär att förhandlingar ska inledas 2017.

Sverige ställde sig bakom resolutionen efter en tids tvekan. Nu hoppas Svenska freds – som tryckt på den svenska regeringen att ansluta sig – att Sverige ska ta en aktiv roll i förhandlingarna.

– Sverige har en viktig roll som medlem i säkerhetsrådet. Nu måste regeringen driva på och visa att nedrustning är en viktig del av den feministiska utrikespolitiken, säger Svenska freds ordförande Agnes Hellström.

Moderaterna är kritiska till att Sverige ställt sig bakom ambitionen om ett kärnvapenförbud. De är oroliga för att det kan sätta käppar i hjulet för en svensk ansökan till Nato, vilket samtliga allianspartier förespråkar. Det är knappast en oro som Svenska freds delar.

– Det är beklagligt att de prioriterar ett Natomedlemskap före ett förbud mot kärnvapen. Upprustning och närmanden till Nato ökar enbart spänningarna. Nedrustning och avspänning är enda vägen till fred och ökad säkerhet, säger Agnes Hellström.

Många menar att beslutet i FN främst har en symbolisk betydelse, men Agnes Hellström tycker att det är historiskt att en majoritet av världens länder nu står bakom ett förbud. Hon påminner om att förbudet mot personminor som blev verklighet 1997 också motarbetades av stormakterna.

– Det är ett viktigt steg. Vi måste våga fira delsegrar i arbetet med den här typen av frågor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV