Stefan Löfvens resa till Saudiarabien i slutet på förra veckan väckte kritik från många håll. Nu anmäls statsministern också till riksdagens konstitutionsutskott av Liberalernas utrikespolitiska talesperson för att han inte vill kalla Saudiarabien en diktatur.
I sin anmälan skriver Birgitta Ohlsson, enligt tidningen Expressen, att det utifrån utrikesdepartementets egen bild av de politiska och medborgerliga rättigheterna i Saudiarabien är ”svårbegripligt att regeringschefen inte vill beteckna Saudiarabien som diktatur”.
Stefan Löfven sa inför resan att han inte ”tänker sätta etiketter på länder” men Birgitta Ohlsson påpekar att han använt ordet diktatur om till exempel Chile och citerar också regeringens egen webbplats där det dåliga läget för de mänskliga rättigheterna i Saudiarabien sammanfattas.
Vid KU-granskningen bör det studeras på vilket underlag statsministern baserade sig när han som regeringsföreträdare valde att inte beteckna Saudiarabien som diktatur, menar Birgitta Ohlsson.
Under sina dagar i Saudiarabien fick Stefan Löfven träffa en rad kungligheter och framträdande politiker, däribland kung Salman och vice kronprinsen Muhammad bin Salman som också är försvarsminister i landet.
Stefan Löfven betonade vid en pressträff att han tog upp mänskliga rättigheter, frågor om kvinnors rättigheter och dödsstraff när han träffade Saudiarabiens ledare. Han ger dock inga detaljer om vad som diskuterats och uttalanden om situationen för saudiska kvinnor ”har utvecklats” har provocerat.
Marja Lemne, doktor i statsvetenskap på Stockholms universitet och Södertörns högskola, tror inte att Saudi-resan skadar regeringen på kort sikt men menar att att det ställer till problem för en demokrati när makthavare lägger principerna åt sidan för ett statsbesök i en diktatur.
– Om man gång på gång sviker löften och att man visar valhänthet, med till exempel vapenexporten, så kan brister på konsekvens på lång sikt leda till ett ökat politikerförakt. Vårt demokratiska statsskick kan undergrävas om det här sker gång på gång, säger hon i en kommentar i SvD.
Organisationen Svenska Freds vänder sig mot hela resan som sådan och riktar särskild kritik mot att Marcus Wallenberg, ordförande i Saab, som sålt vapen till Saudiarabien för mångmiljardbelopp, deltar i resan.
– Vad är egentligen syftet med att besöka en diktatur som konsekvent och grovt kränker mänskliga rättigheter, i synnerhet kvinnors rättigheter, och som Sverige under lång tid exporterat krigsmateriel till?
Det frågar sig Agnes Hellström, i en kommentar på organisationens hemsida.
Om Sverige och Stefan Löfven vill ha inverkan på utveckling och säkerhet i regionen kring Saudiarabien bör första steget vara att upphöra med all vapenexport till landet menar hon. Inte att resa dit med Saabs ordförande Marcus Wallenberg för att ”främja ett ökat handelsutbyte”.