Göteborgsområdet har kommit att bli Sveriges centrum för arbetsplatser som infört kortare arbetsdagar. Pilotprojekten har fått stor uppmärksamhet utomlands och på nätet odlas till och med myten att hela Sverige har infört sextimmarsdag. Syre har besökt en av arbetsplatserna som inspirerats.
Det viner så det skär i öronen, som när någon drar en kniv över porslin. Borrljudet känner de flesta till – hur det låter när man är hos tandläkaren. Vi är på besök hos kliniken Vasa Viktoria tandvård i Göteborg. I mellanrummen när den välkända ljudmattan tystnar hörs ljumna röster mellan tandläkare och tandsköterskor. Tandläkaren rör sig mellan de två behandlingsrummen, båda med patient i. Tempot är högt men känns inte hetsigt.
– Man får vara på tårna. Det blir också bra för patienterna. Ingen vill sitta i stolen och gapa för länge. De blir nöjda ju snabbare det går, säger Olof Ekdahl.
Olof är tandläkare och driver kliniken som hakat på trenden att ha kortat ner arbetsdagarna. Normalarbetsdagen är numera 6,5 timmar på kliniken.
– Man ger järnet när man är här. Det är såpass kort arbetsdag. Vi har roligt tillsammans. När jag jobbade åttatimmarsdagar var det mycket ”stop and go”. Man hade mycket energi i början av dagen, sedan blev man trött, gick och fika, åt lite wienerbröd, fick ”suger high” och sen en dipp igen.
Här kör man järnet i några effektiva timmar och sedan helt plötsligt ”oj, nu är dagen slut”.
Jag vill aldrig jobba 40-timmarsvecka mer. Jag är för bekväm av mig. Jag blir skittrött om jag ska jobba åtta timmar kliniskt, med patienter.
Kliniken har infört tvåskift. Det första sträcker sig på pappret mellan klockan 7.00 och 14.00, men klockan 12.50 slutar det skiftet att ta emot patienter, så efter en överlämning på 10–15 minuter till nästa team är det möjligt att gå hem om man inte har någon administration att göra. Det andra passet är officiellt mellan klockan 12.00 och 19.00. På pappret är arbetsdagen 7 timmar, med en timmes flextid i slutet av dagen. Det har i praktiken inneburit en arbetsdag på vardagarna på 6,5 timmar för de flesta anställda. Därtill jobbar de ett fyratimmarspass en lördag i månaden, för vilken de kompenseras med en ledig fredag i månaden. Genomsnittsarbetsveckan blir därmed ungefär 34 timmar på pappret men 32 timmar i praktiken.
Tandsköterskan Johanna Elmersson trivs bra med systemet.
– Arbetstiden känns jättebra. Man ger och tar i flexen, någon gång stannar man kvar en liten stund extra och ibland går man tidigt. Det känns jättelyxigt att ha en stor del av dagen kvar när man jobbar det tidiga passet. När jag jobbade inom handel var ju dagen slut när man slutade. Nu behöver man inte stressa så mycket, skynda sig hem för att hämta på dagis till exempel. Det känns jätteskönt, berättar hon.
Johanna, som tidigare har arbetat bland annat i klädbutiker, valde att studera vidare mycket på grund av de krävande arbetstiderna i den branschen.
– I handeln var det helt andra tider, senare kvällar och längre dagar, ibland 8 till 8! Hela vardagen bara försvann …
– Så när Olof presenterade hur arbetstiderna såg ut här så tänkte jag: wow! Möjligheten att hinna med mer än att arbeta känns jätteskönt. Det är hemskt att barn exempelvis behöver vara på dagis så långa dagar. Om du arbetar en åttatimmarsdag med lite pendling så kan barnen behöva vara där i 10 timmar.
– Jag har tid att gå att träna ibland och jag kan vara hemma med min son längre på förmiddagarna när jag jobbar det sena passet.
Toyota i Mölndal först ut
Vasa Viktoria är dock långt ifrån först i Göteborgsområdet med att korta ner arbetsdagarna. Först ut var Toyota Center i Mölndal. Verkstaden införde tvåskift och sex timmars arbetsdag redan år 2002 för att möjliggöra längre öppettider och mer effektivt nyttjande av lokalerna. Rapporterna har handlat om kortare väntetider, fler och nöjdare kunder och anställda samt god lönsamhet. Trots de fina resultaten var det få som följde efter och det dröjde flera år innan nästa projekt i närområdet skulle dyka upp. År 2015 införde en operationsavdelning på Mölndals sjukhus sex timmars arbetsdag på prov. Enligt flera medier har operationsköerna kortats och rekryteringsproblemen är borta. Produktiviteten har ökat men inte helt och hållet till det uppsatta målet. I somras beslutade därför tjänstemännen i sjukhusledningen för att förlänga projektet ett år. Även sjukhusets politiska ledning är nöjda.
– Det här är ett försök som både personal och patienter vunnit på. Vi får ut mer vård än vi fick tidigare på avdelningen, köerna till höftledsoperationerna har minskat, säger Johnny Bröndt (M), ordförande i Sahlgrenska universitetssjukhusets styrelse, till SVT.
Johnny Bröndts partifränder i Göteborgs kommunfullmäktige är dock inte lika positiva. Det tredje uppmärksammade projektet med sextimmarsdag i Göteborgsområdet är på Svartedalens äldreboende och initierat av den rödgrönrosa kommunledningen i Göteborg. Moderaternas Birgitta Simonsson och Maria Rydén motionerade om att lägga ner projektet i förtid, men det röstades ner i kommunfullmäktige.
Moderaterna kritiska
”Vi har inga pengar att finansiera detta. Undersköterskorna på Svartedalen har jobbat sex timmar men fått betalt för åtta. Vi kan inte betala människor för att inte jobba. Detta kostar åtta miljoner för ett äldreboende. Vi har 62 äldreboenden i kommunen och skulle man införa detta på alla skulle det innebära en kostnad på en halv miljard. Och då har vi bara sett till undersköterskorna. Ska bara de få denna förmån? Hur blir det då för sjuksköterskor, arbetsledare och sedan alla andra kommunanställda? Det säger sig självt att det är ohållbart i längden”, beskriver kommunalrådet Maria Rydén (M) för GP.
En följeforskningsrapport som undersökte resultaten i Svartedalen kan sammanfattas med ”något färre sjukskrivningar, gladare personal och nöjdare äldre”. Nyligen offentliggjordes en tredje uppföljningsrapport, som visar att försöket kostar betydligt mindre än beräknat.
Myten lever på internet
På internet lever myten om arbetstidsförkortning i Sverige ett eget liv. I delningsivern glöms källgranskningen ofta bort och pilotprojekt förvandlades till ”Sweden introduces 6 hour work day”. Det hann skrivas spaltmeter om det revolutionerande skiftet, till och med stora dagstidningar såsom Independent rapporterade, innan rättelser publicerades i en del medier. Men innan dess fick artiklarna hundratusentals delningar på sociala medier. Det säger en del om människors längtan efter kortare arbetsdagar.
Inget OB-tillägg
Inom folktandvården är normalarbetstiden 40 timmar i veckan för tandsköterskor som då har OB-tillägg. Det finns inte på tandkliniken Vasa Viktoria som följd av den nedkortade arbetstiden. De anställda har därmed heller inget kollektivavtal utan ett eget utformat avtal med arbetsgivaren. Gunilla Krieg på Unionen, som är ett av de fackförbund som organiserar tandsköterskor, kommenterar avtalet såhär.
– Kollektivavtalet tillåter enskilda överenskommelser. Vi har ett flexibelt kollektivavtal och Unionen ser positivt på överenskommelser som är mer förmånliga för medarbetarna än kollektivavtalets gränser. Men det är viktigt att det finns ett kollektivavtal eftersom den ekonomiskt största förmånen i kollektivavtalet är tjänstepensionen, och att tandläkarmottagningen gör inbetalningar till Collectum och inte till någon individuell tjänstepension med höga avgifter.
– Vårt tjänstepensionsavtal är minst lika bra som det inom kollektivavtalet, menar Olof Ekdahl på Vasa Viktoria. Vi avsätter lika stor procent av lönen men avgifterna varierar beroende på vilka fonder man väljer hos Handelsbanken som vi använder.
En annan sak som skiljer Vasa Viktorias avtal med kollektivavtalet är att enligt kollektivavtalet får de anställda längre semester ju äldre de blir. På Vasa Viktoria har alla fem veckor oavsett ålder. Tempot är enligt de jag talar med också högre än de har upplevt i folktandvården generellt. Det går verkligen undan när vi är på plats, personalen rör sig kvickt mellan rummen, och pratar med vandra och patienterna medan de förbereder något kommande moment. Det ser ut att vara ett väloljat maskineri.
– Vi är en tandläkare på två rum och två sköterskor. Då blir det ett högre tempo. Men jag gillar när det är många bollar i luften och ett högt tempo. Jag skulle få myror i brallorna av folktandvården. Det är sund stress, beskriver Johanna Elmersson, vars lön är ”flera tusenlappar” högre än på folktandvården, enligt hennes egen uppgift.
Olof som är arbetsgivare till Johanna bekräftar bilden av de högre lönerna och är själv väldigt nöjd med systemet.
– Som tandläkare och ägare har jag lite mer administration, men det funkar ändå hur bra som helst. Jag har mycket mer fritid nu än när jag jobbade på folktandvården. Med arbetstiderna 8.00 till 17.00 gick jag upp kl 6.30 och var hemma strax efter 18.00. Då var ju dagen slut i princip. Det var ekorrhjulet …
Även tandsköterskan Charon Söderström är nöjd med upplägget.
– Jag trivs jättebra. Som tandsköterska får man både fler möjligheter och större ansvar här. Det gör dagen mer intressant. Och de korta arbetsdagarna gör att man kan få ut mer av dagen. Jag använder tiden till att driva ett företag vid sidan om.
Tidigare ägare initierade
Det var den tidigare ägaren av kliniken som var initiativtagare till den förkortade arbetstiden. Han, som också arbetade där som tandläkare, ville ha mer fritid i slutet av sitt arbetsliv. Det var ett livsval som de anställda ställde sig bakom. Olof medger att det var tur att de fanns på plats när han tog över, eftersom ett sådant beslut kan vara väl djärvt att ta rent ekonomiskt.
– Om inte han hade gjort den här förändringen innan jag tog över hade jag nog varit väldigt rädd för att genomföra den. Hur skulle det bli med lönsamheten? Kan vi verkligen producera lika mycket på kortare tid?
Men det visade sig vara ett lyckodrag för ekonomin. Både timintäkten och den totala omsättningen ökade som följd av arbetstidsförkortningen tillsammans med införandet av tvåskift. Nu nyttjas både lokaler och maskiner mer effektivt. De ljusa men ganska små lokalerna ligger i ett äldre hus där lägenheter och affärslokaler samsas. Dessutom attraheras en bredare kundgrupp eftersom alla inte behöver gå från jobbet för att gå till tandläkaren (kliniken har öppet till 19 på vardagar och till klockan 13 på lördagar).
– Det går bra för kliniken, berättar Olof nöjt.
Jag undrar om han skulle rekommendera arbetstidsförkortning till andra företagare med anställda.
– Jag tycker det är jäkligt bra, bara man fattar att man behöver ha ett högt arbetstempo när man är här.
Nu är det trots allt så att de som jag intervjuat inte har fått ta ställning till avtalet. Så om de fick välja, skulle de välja högre lön mot mer timmar?
– Nej jag är nöjd som det är. Allt handlar inte om pengar. Tiden är värdefull, säger Johanna och får medhåll från sin kollega Charon.
9 arbetsplatser med 6 timmars arbetsdag