Startsida - Nyheter

Radar · Nyhet

Bra för miljö och ekonomi när urfolk äger mark

Att säkra ursprungsbefolkningars äganderätt till de skogar de lever i leder till friskare skogar och främjar den ekonomiska utvecklingen. Detta enligt en ny rapport från World Resources Institute i Washington.

Säkrad äganderätt för ursprungsfolk är central för att kunna förvalta skogar på ett hållbart sätt och främja ekonomisk utveckling, enligt rapporten.

– I Guatemala har ursprungsbefolkningar kunnat skapa en hållbar inkomst från skogen samtidigt som de behandlar den som en förnybar resurs, säger Juan Carlos Jintiach från den regionala organisationen Coica, till IPS.

Befolkningarna exporterar bland annat skogsprodukter som mycket näringsrika bär som är populära i Kina och Sydkorea. Deras omsorgsfulla förvaltning av skogen har också lett till att deras träprodukter är populära bland gitarrtillverkare som Fender och Gibson, förklarar Juan Carlos Jintiach.

– I Guatemala är det mycket välorganiserat. Du kan nästan spåra en produkt tillbaka till trädet det tillverkats av. Inkomsterna används för den lokala utvecklingen, hälsovård och utbildning och det är där den ekonomiska betydelsen kommer in i bilden, säger han.

Cirka 370 miljoner människor i världen tillhör ett ursprungsfolk och de har vanligtvis endast en begränsad äganderätt till de skogar de lever i. Även om ursprungsbefolkningarna endast utgör cirka 5 procent av världens befolkning utgör de 15 procent av de extremt fattiga i världen, enligt Världsbanken.

En hållbar tillväxt som gynnar ursprungsbefolkningarna framhålls i rapporten som ett sätt som länder kan ta itu med extrem fattigdom.

Rapporten visar även att avskogningen är betydligt lägre i områden där lokalsamhällen har starka markrättigheter jämfört med områden där de inte har det.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV