Det har gått ett och ett halvt år sedan det lilla centralafrikanska landet Burundi kastades in i en våldsam kris. Anna Roxvall och Johan Persson har följt konflikten på nära håll och sett hur hopp bytts mot skräck och sedan övergått i tystnad.
Det var vår 2015, hettan låg som ett lock över Burundis huvudstad Bujumbura. President Pierre Nkurunziza meddelade att han tänkte ställa upp till omval för en tredje mandatperiod, trots att grundlagen bara tillåter två, och huvudstaden fullkomligt kokade. Stora delar av civilsamhället, studenterna och katolska kyrkan gick ut på gatorna. Bujumburas yttre kvarter fylldes av demonstrationer som möttes med tårgas och kulor. Flera dog.
Efter ett misslyckat kuppförsök från fraktioner inom militären den 13 maj 2015 fick protesterna ett abrupt slut. Regimen hade plötsligt en förevändning att slå ut oppositionen – alla som hade uttryckt sitt missnöje med regeringen pekades ut som kuppmakare. Landets fria radiokanaler stängdes, journalister och aktivister hotades, misshandlades, mördades eller flydde. Presidenten tog hem segern i ett val som oppositionen bojkottade och omvärlden vägrade godkänna.
Sedan dess har över 300 000 människor flytt det lilla tiomiljonerslandet, omvärlden har infört sanktioner och ett flertal rebellgrupper har bildats. Så gott som all opposition lever i exil.
Ända sedan konfliktens början har regelbundna varningar kommit från människorättsorganisationer i och utanför landet, om att ett nytt inbördeskrig kan stå för dörren. Så sent som i september slog en omfattande FN-rapport fast att det finns risk för ett nytt folkmord i Burundi.
Men än så länge är det tystnaden som karaktäriserar det lilla landet mellan Afrikas stora sjöar. Människor hukar, viskar och gör sig så grå som möjligt.
För bästa användarupplevelse använder vi kakor där vi lagrar och läser in information om er användare. Om ni accepterar det så kan vi spara information om ifall ni är inloggade och vilka artiklar som blir mest lästa. Att tacka nej kan påverka vissa funktioner och användarupplevelsen. Det gör det också svårare för oss att bedriva vårt uppdrag, att leverera den bästa gröna journalistiken.
Du kan när som helst ändra inställningarna genom att klicka på den gröna fliken i nedre högra hörnet eller "Mer" i menyn.
Funktionella
Alltid aktiv
För att sidan ska fungera som det ska använder vi oss av kakor. Kakorna i den här kategorin kan inte väljas bort eftersom de är nödvändiga för er läsupplevelse.
Alternativ
Den tekniska lagringen eller åtkomsten är nödvändig för det legitima syftet att lagra inställningar som inte efterfrågas av abonnenten eller användaren.
Statistik
För vår överlevnad är det fullständigt nödvändigt att vi kan redovisa statistik över antalet besökare vi har. Vi använder också statistiken för att fatta kloka beslut om vad ni läsare är mest intresserade av att läsa.Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för anonyma statistiska ändamål. Utan en stämningsansökan, frivillig efterlevnad från din Internetleverantörs sida, eller ytterligare register från en tredje part, kan information som lagras eller hämtas endast för detta ändamål vanligtvis inte användas för att identifiera dig.
Marknadsföring
För att nå ut använder vi oss av marknadsföring, men också för att få inkomster.