Radar · Nyhet

Vattenkanal räddningen för bönder i Kambodja

Amy Fallon/IPS.

Upprustningen av en gammal kanal har blivit räddningen för bönder i Kampong Speu i Kambodja, en region som drabbats av återkommande torkor.

Liksom i andra delar av Kambodja kan nederbörden vara det som avgör om familjerna i Kampong Speu får någon mat att ställa på middagsbordet, eller inte.

– När det blir torka så slår det hårt mot skördarna, säger trebarnspappan Vann Khen, 48, till IPS.
Vid sidan av boskapsskötsel lever hans familj på ris och majs som de själva odlar.

Den återkommande torka som drabbar Kampong Speu hade med tiden förvärrats av att en nästan 800 meter lång kanal som bönderna använt för att lagra vatten hade förfallit. Kanalen byggdes redan under diktatorn Pol Pots styre och var i stort behov av att renoveras.

Efter att Kambodjas jordbruksdepartement bett FNs livsmedelsprogram FAO om hjälp med att renovera kanalen skedde också det, med finansiellt stöd från EU. Renoveringen tog tre månader och var klar i slutet av förra året, och i satsningen ingick även en utbildning där de lokala bönderna fick möjlighet att lära sig mer om hur man kan hushålla med de knappa vattenresurserna.

För närvarande är provinsen Kampong Speu återigen utsatt för en lång torkeperiod, men risfälten i närheten av kanalen växer trots det gröna och frodiga.

Företrädare för FAO i Kambodja påpekar att satsningar på bevattning ofta drabbas av bakslag i landet på grund av en rad anledningar, däribland översvämningar eller bristande underhåll. Och när det sker blir bönderna beroende av nederbörd – vilket gör dem väldigt sårbara.

– Förra året var skörden inte alls bra, berättar Phal Vannak, 28, som främst lever på att odla ris och majs.

Uteblivna regn ledde till att hans inkomster från skördarna blev betydligt lägre än normalt.

Provinsen Kampong Speu har även drabbats av återkommande stormar och översvämningar. Under de senaste två säsongerna är det dock torkor som har plågat regionen. Och det är just de långa torra perioderna som utgör det största hotet för Kambodjas jordbrukare – och värst drabbas småbönderna.

Trebarnspappan Phal Vannak är ordförande för en grupp som arbetar med att organisera bevattningen i Kampong Speu. Sammanlagt ingår 500 hushåll från sex olika byar. Enligt Phal Vannak har årets skördar blivit betydligt bättre än fjolårets.

– När jag fick höra att kanalen skulle renoveras blev jag väldigt glad eftersom vissa inte har haft tillräckligt med vatten för att kunna rädda sina skördar, säger han till IPS.

 

 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV