Radar – Nyhet

Stort stöd för övervakning – men forskare varnar för konsekvenser

Övervakningskamerorna blir allt fler i Stockholm och stödet bland allmänheten är starkt. Men enskilda kan drabbas hårt, varnar integritetsforskare.

Antalet övervakningskameror i det offentliga rummet ökar. Sedan den nya kameraövervakningslagen infördes 2013 har länsstyrelsen i Stockholm beviljat runt 500 tillstånd för kameraövervakning i länet.

Allmänheten vill se ännu fler kameror. Detta enligt en ny Sifo-undersökning där 72 procent svarade att fler kameror borde sättas upp, medan endast 3 procent svarade att de önskade färre kameror.

Men integritetsforskaren Jacob Dexe manar till eftertanke.

– Vårt utgångsläge borde vara att vi inte ska bli övervakade och ska man motivera ett undantag bör man kunna visa att det är effektivt och proportionerligt. Det är vi inte alltid bra på att göra, säger han.

Generellt menar han att kameror fungerar dåligt när det gäller att förebygga brott – brottsligheten flyttar i regel någon annanstans. Däremot kan de hjälpa till att lösa brott.

– Vi har många exempel på brottslingar som fastnat på bild. Vid terrordådet i Stockholm kunde gärningsmannen identifieras efter fem timmar, säger Jacob Dexe.

Ännu är antalet kameror i Stockholm lågt jämfört med exempelvis brittiska städer. En genomsnittlig britt fångas på bild av en övervakningskamera 300 gånger om dagen.

En sådan utveckling kan leda till att enskilda hamnar rejält i kläm, varnar Jacob Dexe. Det kan handla om den som lever i skyddat boende och får sin adress röjd eller den som är på en annan plats än den sagt att den skulle vara och därmed förstör en relation.

– Det är inte den stora konspirationen som är hotet med kameror, utan att vi vet att information läcker och an hamna i orätta händer.

 

Andra artiklar från Syre Stockholm

Karolinskas direktör säger upp sig

Radar – Nyheter Melvin Samsom, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset (KS), har lämnat in sin avskedsansökan. Han rekryterades till posten 2014 för att leda den stora…

Hög tid för vintersådden

Radar – Nyheter Snart hög tid att plocka ihop utemöbler, trädgårdsgrejer och resterna av sommarens odling. . . Men misströsta inte – odlingssäsong nummer två…

Snart tuffare krav på friskoleägare

Radar – Nyheter Utdrag ur brottsregistret. Koll hos Skatteverket och Kronofogden. De som vill äga och driva friskola kommer att bli granskade från och…

Älg skjuten på Södermalm

Radar – Nyheter Tidigt på tisdagsmorgonen på Södermalm i Stockholm var Marcus Pettersson på väg för att lämna sin hund hos dagmatten när…

Fastighetsjätte tar över i Slakthusområdet

Zoom Kontor, bostäder, handel och kultur. Det ingår i planerna för Slakthusområdet. Fastighetsjätten Atrium Ljungberg har siktet inställt på en omdaning…

Pris mot mutor, diktatur och ökenutbredning

Radar – Nyheter De har fått till över 300 fällande korruptionsdomar, fängslats för sin kamp för mänskliga rättigheter och hindrat ökenutbredning i Afrika.

Han har hjälpt tre från döden

Radar – Nyheter Utan naloxon hade Markku Virtanen sannolikt inte varit i livet i dag. Nyligen räddade han själv en kamrat med hjälp av nässprejen som…