Radar – Nyhet

”Iranska folket skriker efter frihet”

Runt om i Iran har demonstrationerna mot regimen varit många den senaste veckan. På onsdagen samlades människor på Sergels torg i Stockholm till stöd för protesterna.

Enligt TT har minst ett tjugotal människor dödats och hundratals gripits av polis i Iran under de senaste dagarnas protester. Mehrnosh Shafiee är aktiv i organisationen Shora och en av arrangörerna av manifestationen i Stockholm. Hon hoppas på en stark opinion mot det iranska styret.

– Vi vill att människor hör om vad som händer i Iran nu och om regimens brutala handlingar, säger hon.

Mehrnosh Shafiee menar att det är en tydlig skillnad mot de protester som ägde rum i Iran 2009. Den här gången är kraven på att regimen störtas starkare och hon tror inte att folk kommer nöja sig med reformer.

– Iranska folket skriker efter frihet, bröd och jobb, säger hon.

Under onsdagen rapporterade TT att de iranska protesterna avtagit något i styrka. Mehrnosh Shafiee konstaterar att bristen på ledning för protesterna är ett problem.

– Frågan är om man hinner att organisera sig.

Mehrnosh Shafiee var själv politisk fånge under fyra år i början av 80-talet och förlorade flera vänner som dödades av regimen. Då uppfattade hon det som att tystnad rådde i omvärlden och det gör henne än mer angelägen att visa stöd för dagens protester.

– Ingen reagerade, fastän alla visste vad som hände.

Andra artiklar från Syre Stockholm

Karolinskas direktör säger upp sig

Radar – Nyheter

Hög tid för vintersådden

Radar – Nyheter Snart hög tid att plocka ihop utemöbler, trädgårdsgrejer och resterna av sommarens odling. . . Men misströsta inte – odlingssäsong nummer två väntar runt hörnet. Inom kort är det hög tid att börja peta ner fröer i jorden igen.

Snart tuffare krav på friskoleägare

Radar – Nyheter Utdrag ur brottsregistret. Koll hos Skatteverket och Kronofogden. De som vill äga och driva friskola kommer att bli granskade från och med nästa år. Skolinspektionen förbereder som bäst den nya lämplighetsprövningen.

Älg skjuten på Södermalm

Radar – Nyheter

Fastighetsjätte tar över i Slakthusområdet

Zoom

Pris mot mutor, diktatur och ökenutbredning

Radar – Nyheter De har fått till över 300 fällande korruptionsdomar, fängslats för sin kamp för mänskliga rättigheter och hindrat ökenutbredning i Afrika. Nu får de årets Right Livelihood-pris för sina insatser.

Han har hjälpt tre från döden

Radar – Nyheter Utan naloxon hade Markku Virtanen sannolikt inte varit i livet i dag. Nyligen räddade han själv en kamrat med hjälp av nässprejen som Stockholms landsting delar ut till människor som använder droger.