Radar – Nyhet

Författare möts på scenen

Under 20 år har litterära giganter och debutanter från hela världen gästat Kulturhuset och Internationell författarscen. På måndag inleds jubileumsveckan där återvändande författare får möta varandra. Mer än någonsin behöver vi samtal med substans, menar grundaren Ingemar Fasth.

Till Internationell författarscens 20-årsjubileum möts författarna två och två på scenen, tillsammans med en samtalsledare. Det viktigaste mötet sker dock med publiken, läsarna.

– Om man har följt ett författaskap så har man upprättat en relation till författaren. Här får man lyssna på samtal som får ta tid. Det gör att många kanske tar in den värld författaren befinner sig i när hen skriver. Det finns en seriositet hos läsarna att få möta författaren. Det handlar om folkbildning, säger den konstnärliga ledaren Ingemar Fasth, som drivit scenen sedan 1998.

I linje med bildningsambitionen ligger strävan efter bredd. Det betyder geografisk, förlagsmässig och genusmässig spridning på författarna. Ingemar Fasth ser också samtalsformen som en motvikt till dagens fragmentiserade tillvaro.

– Sociala medier är bra, men det finns också en splittring. Att tillsammans med andra lyssna på två, tre intelligenta människor i ett samtal om väsentligheter, det är otroligt givande. Vi måste kämpa för att återfå förmågan att sitta stilla och lyssna, och läsa.

INTERNATIONELL FÖRFATTARSCEN

• Jubileumsvecka 22 – 27 januari

• Medverkar gör bland andra Linn Ullmann, Kjell Westö, Kim Thùy och Marie Darrieusecq.

• Kulturhuset Stadsteaterns litteraturpris 2017 delas ut till den katalanske författaren Jaume Cabré och översättaren Jens Nordenhök.

Andra artiklar från Syre Stockholm

Karolinskas direktör säger upp sig

Radar – Nyheter

Hög tid för vintersådden

Radar – Nyheter Snart hög tid att plocka ihop utemöbler, trädgårdsgrejer och resterna av sommarens odling. . . Men misströsta inte – odlingssäsong nummer två väntar runt hörnet. Inom kort är det hög tid att börja peta ner fröer i jorden igen.

Snart tuffare krav på friskoleägare

Radar – Nyheter Utdrag ur brottsregistret. Koll hos Skatteverket och Kronofogden. De som vill äga och driva friskola kommer att bli granskade från och med nästa år. Skolinspektionen förbereder som bäst den nya lämplighetsprövningen.

Älg skjuten på Södermalm

Radar – Nyheter

Fastighetsjätte tar över i Slakthusområdet

Zoom

Pris mot mutor, diktatur och ökenutbredning

Radar – Nyheter De har fått till över 300 fällande korruptionsdomar, fängslats för sin kamp för mänskliga rättigheter och hindrat ökenutbredning i Afrika. Nu får de årets Right Livelihood-pris för sina insatser.

Han har hjälpt tre från döden

Radar – Nyheter Utan naloxon hade Markku Virtanen sannolikt inte varit i livet i dag. Nyligen räddade han själv en kamrat med hjälp av nässprejen som Stockholms landsting delar ut till människor som använder droger.