Radar · Nyheter

Räddningsfartyg avböjer Spaniens erbjudande

Open Arms och en båt från italienska kustbevakningen utanför Lampedusa i södra Italien.

Spanien erbjuder räddningsfartyget Open arms att lägga till i spanska Algeciras. Men organisationen bakom fartyget tycker att det är för långt dit med tanke på situationen för migranterna ombord.

Spanskflaggade Open arms talesperson säger att organisationen Proactiva open arms inte accepterar erbjudandet från den spanska regeringen på grund av det ”extrema humanitära nödläget” som råder ombord, och att migranterna behöver gå i land så fort som möjligt.

– Det är otänkbart att färdas i sex dagar, som är den tid som det skulle krävas för oss att ta oss till Algeciras, säger talespersonen till AFP.

Open arms, som ligger för ankar utanför Lampedusa, har 134 migranter ombord. De befinner sig på fartyget sedan 17 dagar tillbaka efter det att de räddats på Medelhavet, skriver organisationens grundare Oscar Camps på Twitter.

Italiens inrikesminister Matteo Salvini utfärdade ett dekret som stoppade Open arms från att gå in på italienskt farvatten, men dekretet hävdes senare av en domstol.

Italiens försvarsminister Elisabetta Trenta, som inte tillhör samma parti som inrikesministern, har senare stoppat ett nytt försök från Salvini att hindra fartyget.

Sex EU-länder kom i mitten av veckan överens om att ta emot migranterna på Open arms, däribland Spanien, Frankrike och Tyskland. Frankrike har erbjudit sig att ta emot 40 av dem, med förbehållet att personerna har asylskäl, skriver AFP på söndagen.

Salvini, från det främlingsfientliga regeringspartiet Lega, utreds av åklagare för sin hantering av Open arms.

Ytterligare ett räddningsfartyg, norskflaggade Ocean viking, befinner sig på Medelhavet med drygt 350 människor ombord i väntan på tillåtelse att gå i hamn i ett EU-land.

Migranter på Medelhavet

Under 2019 har drygt 40 000 migranter anlänt till hamnar i Italien, Grekland, Spanien, Cypern och Malta. Ytterligare drygt 10 000 migranter har anlänt till Grekland och Spanien över en landsgräns.
Siffran ska jämföras med de nästan 900 000 migranter som anlände under juli-december 2015 i samband med flyktingkrisen.
Det vanligaste ursprungslandet för migranterna är Afghanistan och Marocko som tillsammans står för mer än en fjärdedel av dem som anlänt (siffran tar inte hänsyn till de som kommit till Spanien eftersom statistiken inte finns tillgänglig).
Omkring 840 migranter har efter årsskiftet omkommit eller försvunnit på sin väg till EU-länder i Medelhavsregionen.
Källa: UNHCR

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV