Radar · Nyheter

Indien slopar särskild status för Kashmir

Människor protesterar mot Indiens avancemang i Kashmir i Islamabad, Pakistan.

Indien fortsätter att stärka sitt grepp i det omstridda Kashmir efter stegrade spänningar med Pakistan. Nu slopas Kashmirs särskilda status i Indien.

På måndagen meddelade Indiens regering att man överger den artikel i regeringsdekretet som hittills garanterat Kashmir särskild status. Artikel 370 har tillåtit indiska Jammu och Kashmir att implementera sina egna lagar, men nu ska de omstridda delstaterna i stället omfattas av den konstitution som gäller i resten av Indien.

– Hela konstitutionen kommer att appliceras på Jammu och Kashmir, säger Indiens inrikesminister Amit Shah.

Indiens premiärminister Narendra Modi har godkänt förändringarna, som också innefattar en lag som tidigare hindrat människor från andra indiska delstater att investera i mark och bostäder i Kashmir.

Tidigare diskussioner om att slopa lagen har utlöst oro över att delstaten kan komma att ”tas över” av människor från andra delar av Indien.

Protester i Pakistan

Efter beskedet kommer skarpa reaktioner från Pakistan. I ett uttalande från landets utrikesdepartement fördöms beslutet att häva indiskstyrda Kashmirs särskilda status.

”Som en part i den här internationella dispyten kommer Pakistan att tillämpa alla möjligheter för att bestrida denna illegala åtgärd”, lyder uttalandet.

I den pakistanskstyrda delen av Kashmir och i flera pakistanska städer, däribland Islamabad och Karachi, har människor tagit sig ut på gatorna för att visa sitt missnöje mot Indiens besked. I Muzaffarabad bränns bildäck och en uppretad folkhop skanderar ”ner med Indien”, rapporterar Reuters.

Indiska Kashmirs före detta högsta politiska ledare, Mehbooba Mufti, skriver på Twitter att lagändringen innebär ”den mörkaste dagen för indisk demokrati”.

Vill att Trump medlar

Beskedet på måndagen kommer efter stränga åtgärder och hårda tag under helgen från Indiens sida. Under söndagen stängdes mycket av kommunikationerna i den indiskstyrda delen av Kashmir ned, vilket bland annat omfattar flera mobilnät och det fasta telefonnätet.

Samtliga skolor och universitet ska också hållas stängda. Flera indiska politiker i området sade innan kommunikationerna bröts att de placerats i husarrest.

I helgen uppmanade indiska myndigheter turister och pilgrimer att omedelbart lämna Kashmir, efter att de sade sig ha hittat bevis för planerade terrorattacker. Tusentals indier har flytt regionen och invånare bunkrar mat och bränsle i rädsla för att situationen ska förvärras.

På söndagen sade Pakistans premiärminister Imran Khan att spänningarna riskerar att förvandlas till en regional kris och att det är dags för USA:s president Donald Trump att gå in och medla. Uttalandet kom veckor efter att Trump sade sig ha blivit ombedd av Indiens premiärminister att medla i konflikten, något som dock snabbt tillbakavisades av Modi själv.

Konflikten om Kashmir

Kashmir har varit delat mellan Indien och Pakistan sedan länderna blev självständiga från Storbritannien 1947. Både Indien och Pakistan gör anspråk på hela territoriet.
Sedan 1989 har ett flertal separatistgrupper stridit mot indiska soldater i regionen. Många vill se ett enat Kashmir, antingen under pakistanskt styre eller som ett oberoende land.
Konflikten i Kashmir har pågått under årtionden, men har trappats upp under det senaste året. 2018 blev det blodigaste året på ett årtionde i Kashmir. Enligt människorättsorganisationen JKCCS dödades 586 personer i området i fjol. Nästan hälften var stridande separatister, men även 160 civila, varav 31 barn, fick sätta livet till.
Politiker och experter bedömer att de drygt 500 000 soldater som Indien har stationerat i området gör att 2019 inte ser ut att bli ett fredligare år. Första halvan av 2019 dödades fler än 300 personer i Kashmir, vilket var fler än första halvan av 2018, enligt Reuters.
Källa: TT