Även Göteborgs stad deltar i ett flertal olika samarbeten med fokus på miljö- och klimatfrågor. ”Koldioxidutsläpp är ju till exempel inte en särskilt lokal fråga” säger Mathilda Edlund på miljöförvaltningen.
Till skillnad från Stockholm medverkar inte Göteborg i C40-samarbetet, men däremot ingår staden i ett antal andra samverkansprojekt av olika karaktär. Bland annat anslöt sig Göteborg till det europeiska borgmästaravtalet för klimat och energi (European covenant of mayors for climate and energy) redan 2008, samma år som det sjösattes. Ambitionen med borgmästaravtalet var att samla lokala myndigheter som frivilligt åtagit sig att uppnå och överträffa EUs klimat- och energipolitiska mål. I dag deltar över 7 000 lokala och regionala myndigheter från 57 länder.
Gemensam röst
En annan samarbetsorganisation där Göteborg ingår är Eurocities, där större städer inom EU utvecklar samarbetsprojekt och strategier inom olika områden. I dag samlar Eurocities omkring 200 städer runt om i Europa.
– Eurocities är ett sätt för städer att få en gemensam röst i klimatfrågan, säger Mathilda Edlund som är miljöutredare och projektledare på miljöförvaltningen i Göteborg stad.
Arbetet inom Eurocities är uppdelat i forum med olika fokus, exempelvis Miljöforumet, som i sin tur består av olika arbetsgrupper. Enligt Mathilda Edlund fungerar Eurocities framför allt som en plattform för gemensamma projekt och erfarenhetsutbyte, där städer som står inför liknande problem kan dela med sig av sina sätt att tackla regionala klimatfrågor och lyfta åtgärder som har fungerat bra. – Koldioxidutsläpp är ju till exempel inte en särskilt lokal fråga. Då är det viktigt att få kunskap om hur andra jobbar och en samsyn kring slutsatser för att effektivare metoder ska kunna utvecklas.
Just effektivisering är en positiv effekt av att samarbeta med andra, säger hon.
– Det gör det lättare att hitta grundläggande information eftersom man slipper gå igenom hundratals akademiska uppsatser i ämnet. Istället kan man gå direkt till nätverkets plattform och hitta åtgärder som andra städer har infört. Sen får man anpassa det till en lokal kontext.
”Det är viktigt att få kunskap om hur andra jobbar och drar sina slutsatser för att effektivare metoder ska kunna utvecklas.”
Mathilda Edlund, miljöutredare och projektledare på miljöförvaltningen i Göteborg stad.
Kunskapsutbyten
Att delta i samarbeten handlar också om att sätta Göteborg på kartan i miljöfrågor och att få chansen att lyfta fram vilka klimatåtgärder staden gör i sina förvaltningar och bolag. Det kan ge ringar på vattnet genom att man blir en attraktiv gäst på miljö- och klimatkonferenser, vilket i sin tur bidrar till att kunskapsutbytet växer och att det globala samarbetet effektiviseras ytterligare. Ett välkänt miljö- och klimatarbete kan också väcka intresset hos stora aktörer som Världsbanken och FN.
Att städer samarbetar sinsemellan stärker deras roll på den internationella arenan. En gemensam röst gör det lättare att nå de större samhällsaktörerna med krav om resursstöd eller förslag på förändringar i olika frågor.
– Städer står för en hög miljöbelastning men samtidigt sker mycket utveckling och innovation. Att vara aktiv i olika samarbetsforum som stad gör att våra perspektiv och utmaningar lyfts. säger Mathilda Edlund.
Läs även om andra städers kamp för en ökad omställning.
Miljösamarbeten i Europa:
Climate-KIC
Europas största nätverk för klimatinnovationer med offentligt-privat partnerskap, som samlar universitet, företag och offentliga organisationer. Här identifieras och stöttas innovationer som hjälper samhällen att anpassa sig till klimatförändringar. Göteborgs stad är Climate-KIC-partner sedan 2016.
Kimo
Kommunernas internationella miljöorganisation, bildades 1990 och är ett samarbete mellan kommuner i länder runt Nordsjön och Östersjön. Tillsammans arbetar man för att skydda, bevara och förbättra havsmiljön och utöva påverkansarbete på såväl regional som nationell och internationell nivå. Bland huvudfrågorna finns marint skräp, oljeföroreningar och dumpade kemiska vapen. Miljöförvaltningen i Göteborg är nationell koordinator för Kimo Sverige.
Källa: Göteborgs stads webbplats
Göteborg i världen:
Making cities resilient
Inom FN-kampanjen Making cities resilient, som handlar om hur samhällen kan återhämta sig efter kriser, samarbetar Göteborg med New Orleans. Här möts tjänstemän och forskare för att utbyta kunskap om hur man bättre kan anpassa sina städer till extrema väderhändelser.
Nelson Mandela bay
Göteborgs stad har sedan slutet på 1999 ett partnersamarbete med kommunen Nelson Mandela bay i Sydafrika. Samarbetet spänner över flera olika områden och när det gäller miljöfrågor har man bland annat samarbetat kring frågor om luftkvalitet och luftövervakning, tillsyn av miljöfarliga verksamheter, grön upphandling och sophantering i städer.