Zoom

Fotboll mot fördomar

Git Skoglund | Några blattar på träningsmatch i Masthugget.

Det var inte så många år sedan som det laddade uttrycket blatte användes om utlandsfödda i Sverige, ofta i negativ mening. Fotbollslaget Blatte united Sverige har gjort ordet till sitt och visar upp en annan bild av att vara utlandsfödd. Syre Göteborg besökte dem på en träning för att få veta mer om laget och dess bakgrund.

En blatte är en person som agerar för gemenskap och motverkar våld och rasism, oavsett bakgrund, säger Emiliano Alvarado, en av initiativtagarna till fotbollslaget Blatte united Sverige.

Föregångaren till det svenska blattelaget är Blatte united New York, som grundades 2005 av några svenska killar som träffades där för att arbeta. Alla hade vuxit upp i Sverige men har utländsk bakgrund. De var andra generationens svensk-immigranter som upplevde en stor skillnad i att vara utlandsfödd i USA jämfört med med i Sverige.

Initiativet till det svenska laget kom bland annat från kusinerna Emiliano och Alexander Alvarado. Tillsammans med andra killar från förorter som Rosengård och Fittja upplevde de en djup gemenskap i New York. Målsättningen med Blatte united är att provocera kring de uppfattningar som finns om utlandsfödda och inte minst om de ungdomar som växer upp i förorter. Fördomarna handlar ofta om att förorten är något negativt, hotfullt och med inslag av kriminalitet. Därför beslöt de sig för att göra annorlunda, det vill säga motverka våld och rasism.

Att laget utgörs av personer med olika bakgrund syns bland annat i loggan, som består av en blandning av de stora världsreligionernas symboler och berättar om medlemmarnas olika religiösa tillhörigheter. Majoriteten av lagmedlemmarna har utländsk bakgrund, men inte alla. Ruben Strandberg var också med och startade Göteborgslaget.

– Jag tycker att vi i Sverige har kommit alltför långt bort ifrån det väsentliga antagandet att tillsammans är vi starka. Nu är vi istället alltför individualistiska, säger han.

Ruben menar att en blatte symboliserar styrkan i att vara tillsammans: oavsett vilken ryggsäck man bär på så kan man bidra med erfarenheter.

Lagmedlemmarna Anis Arridj och Emiliano Alvarado på planen i Kviberg
Lagmedlemmarna Anis Arridj och Emiliano Alvarado på planen i Kviberg.Foto: Git Skoglund

Lättare i New York

– Det är mycket svårare att få en chans i Sverige som invandrare och inte minst för ungdomar från förorten, säger tränaren och coachen Alexander Alvarado.

Han är Emiliano Alvarados kusin och var även han med och startade upp laget.

– I New York var det lättare att få jobb och i dag är många av oss framgångsrika. Några valde att inte flytta tillbaka till Sverige.

Alexander förklarar att Blatte united vill rikta skarp kritik mot Sverige och lyfta fram situationen som många ungdomar befinner sig i.

– Vi vill vara till för blattarna i förorten och visa hur vi kan stötta varandra.

I New York arbetade Alexander som personlig idrottstränare och ledde en fotbollsskola för barn. Intresset för fotboll och engagemanget i blattelaget har vuxit allt mer. Han har arrangerat flera stora fotbollscuper tillsammans med bland annat Gatans lag, ett Göteborgslag för hemlösa.

Andra initiativ har varit fotbollsträning för ensamkommande flyktingbarn, och inte minst Midsommarcupen, vars syfte är att dra in pengar till viktiga solidaritetsprojekt. Som medarrangörer i det årliga Fredsloppet i Slottsskogen deltog laget i år för fjärde gången i rad tillsammans med andra arrangörer.

– Vi vill göra bra grejer och vi älskar fotboll, förklarar Alexander.

Han tillägger att laget framför allt har kul, men samtidigt hjälper till att dra ihop pengar till hjälporganisationer.

– Under förra årets Fredslopp stöttade vi ett fritt Palestina och pengarna gick då till Frihetsteatern i Jenin.

För Ruben Strandberg symboliserar Blatte united styrkan i att vara tillsammans
För Ruben Strandberg symboliserar Blatte united styrkan i att vara tillsammans.Foto: Git Skoglund

Alla får kalla sig blatte

– Vi är mer än ett fotbollslag och därför får alla kalla sig för blatte och delta, förklarar Emiliano Alvarado, som praktiserade som kock i New York under tiden då Blatte united växte fram.

Han berättar om sin känsla kring att ingå i ett lag som har en gemensam målsättning: det måste vara roligt, men på samma gång ska laget skapa något bestående och levande. Alla lagmedlemmar har olika bakgrund och kommer från stadsdelar runt om i Göteborg och träffas nästan dagligen. Ibland kan det komma släktingar på besök från andra länder som vill vara med och spela.

Tydligt är att laget har avväpnat slangordet blatte och gjort det i gemensamt samförstånd. Tillhörighet och stöd från varandra är en självklarhet.

Själva ordet har sitt ursprung i blattaria eller blattodea, som på latin betyder kackerlacka. Den tvetydiga betydelsen signalerar en ovälkommen insekt, men kan även syfta på en överlevare. Att vara blatte kan upplevas både positivt och negativt, beroende på situationen.

– Ibland känner man sig helt enkelt annorlunda, förklarar Emiliano, som är född i Sverige, men vars föräldrar kommer från Chile.

– Trots att jag känner mig svensk i vissa situationer vet jag att andra inte uppfattar mig som svensk. Att vara annorlunda i Sverige innebär att känna sig utanför. Om någon frågar mig var jag kommer ifrån så svarar jag alltid Chile, trots att jag inte har levt i Chile och dessutom har samma uppväxt som andra svenska killar.

Lamin Dumbuya har spelat fotboll sedan barnsben
Lamin Dumbuya har spelat fotboll sedan barnsben. Utöver sitt engagemang i Blatte united är han också tränare för ett pojklag i Hisingsbacka.Foto: Git Skoglund

Invandrare eller svensk?

En av Blatte uniteds nya medlemmar är Lamin Dumbuya. Han spelade fotboll redan som fyraåring tillsammans med andra fotbollskillar i Biskopsgården där han växte upp. Sedan dess har han spelat i höga divisionslag och till och med provspelat för Manchester Citys pojklag.

– Det var min pappa som först fick mig intresserad av fotboll, han spelade i Sierra Leones landslag. När pappa flyttade till Sverige och Biskopsgården fortsatte han som fotbollstränare för unga killar. Det fick stor betydelse för både mig och min lillebror.

Lamin pratar om uttrycket ”andra generationens invandrare”, som i hans öron låter fel.

– Pappa sa till mig en gång att ”du och din bror är inga invandrare, det är jag och din mamma som ska kallas för invandrare. Ni är lika svenska som någon annan som är född i Sverige.”

Lamian själv känner samma sak: det ska inte spela någon roll varifrån ens föräldrar kommer.

– Jag är född här och jag är svensk. Lamin berättar vidare om sin erfarenhet av uttrycket blatte.

– För mig är blatte en person som kommer från en annan kultur och inte ser ut som en typisk svensk. När jag växte upp fick jag höra ordet många gånger, både i bra och dåliga sammanhang.

Lamin tror att alla som har föräldrar som invandrat till Sverige känner sig annorlunda och i många fall inte har samma förutsättningar. Han menar att det också är därför som människor med bakgrund i andra länder behandlas annorlunda, även om det inte alltid är folks mening.

– Jag har en känsla av att det alltid kommer att vara så, säger han.

Ali Yapici, Sam Ljunggren, Ruben Strandberg och Alfredo Teran förbereder sig för match i Kviberg
Ali Yapici, Sam Ljunggren, Ruben Strandberg och Alfredo Teran förbereder sig för match i Kviberg.Foto: Git Skoglund

Hoppas att fler tar efter

Som vuxen blev Lamin tvungen att sluta spela boll på proffsnivå. Han drabbades av en allvarlig sjukdom som satte stopp för den stora fysiska och psykiska påfrestning som spelandet innebär.

Sedan dess har han satsat allt mer på sitt andra intresse: musikproduktion. Men fotbollen kan han trots allt inte avstå från och därför spelar han nu i Blatte united. Han följer också i sin pappas fotspår och är tränare för ett pojklag i Hisingsbacka.

Lamin tror starkt på Blatte uniteds gemenskap och hur viktig den är för unga. Laget fick stor betydelse för nästan alla killar som växte upp tillsammans med honom i Biskopsgården, berättar han. Han hoppas att laget ska växa sig större och att fler tar efter deras sätt att se på människors olikheter som en tillgång, även i andra sammanhang.

– Jag gillar att alla i Blatte united har olika karaktärer och att vi försöker vända ordet blatte till något positivt. Det är också därför det blir roligt att spela.

Följ blattelaget på Facebook: https://www.facebook.com/pg/BlatteUnitedse/

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV