Radar · Nyheter

Billström om Natobeskedet: ”En utveckling vi inte önskat oss”

En sammanbiten Tobias Billström kommenterade dagens besked från Turkiet på fredagskvällen.

Sverige får vänta medan Finland kan gå före. Det beskedet gav Turkiets president Recep Erdogan på en presskonferens idag tillsammans med Finlands president Sauli Niinistö.
– En utveckling vi inte önskat oss, kommenterar nu Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) beskedet.

Det var en sammanbiten Tobias Billström hade kallat till presskonferens på fredagskvällen. Anledningen var beskedet från Ankara, att Turkiet släpper fram Finland före Sverige i Natoprocessen. Det vill säga, Sverige och Finland kommer inte gå hand i hand in i Nato, vilket var utgångspunkten när ansökan lämnades in. ”Sämsta tänkbara utfall” och ”ett mardrömsscenario”, beskrev Svt:s politiska kommentator beskedet. Tobias Billström framhöll ändå på fredagskvällen att kursen ligger fast. 

– En utveckling vi inte önskat men som vi varit förberedda på, det viktiga nu för Sveriges del blir att säkerställa de två återstående ratificeringarna som krävs för att vi ska bli medlemmar. 

”Vi gör inte mer och inte mindre”

Ungern, har likt Turkiet inte godkänt Sveriges ansökan. Under presskonferensen som Recep Erdogan höll tillsammans med Finlands president Sauli Niinistö idag, talade Erdogan om prokurdiska demonstrationer i Stockholm och kurdisk infiltration i den svenska riksdagen, enligt TT. Han ska också ha upprepat att Sverige måste utlämna 124 personer om Turkiet ska ratificera det svenska medlemskapet.

På presskonferensen kommenterade Tobias Billström Erdogans uttalanden.

– Beskedet från regeringen är tydligt, vi uppfyller det trilaterala memorandum som upprättades i Madrid i samband med toppmötet förra sommaren – och det har hela tiden varit den vägkarta som tar oss fram mot Natomedlemskapet tillsammans med Finland och Turkiet, som också undertecknade det här avtalet. Det betyder att vi gör allting som står i det här memorandumet – men vi gör inte mindre och vi gör inte mer än vad som står i det här memorandumet, det innebär att när utlämningsärenden blir aktuella som är relaterade till det här memorandumet, så kan det komma besked som kan vara positiva och som kan vara negativa ur Turkiets synvinkel och det är så det kommer att vara helt enkelt.

Tobias Billström nämnde också den proposition som lagts fram och som innebär förändringar i terrorlagstiftningen och som ska träda i kraft den första juni.

– Det är den sista pusselbiten i det arbetet som vi åtagit oss.

Läs mer: Ny kärnvapenpolicy – i skuggan av Nato: ”Finns inget skyddsparaply”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV