Radar · Mänskliga rättigheter

HRW: Ukrainska civila och fångar lever i ”en avgrund av skräck”

Ukrainska myndigheter i Donetsk säger att attackerna mot civila mål har trappats upp i områden som fortfarande hålls av Ukraina.

Under lördagen anklagade Ukraina och Ryssland varandra för att ha legat bakom attacken mot ett fängelse i separatistkontrollerade Oljonivka tidigare i veckan. Röda korset kämpar nu för att få besöka fängelset och se till så att de sårade krigsfångarna får vård. Men såväl FN som Röda korset uppger sig ha svårt att få tillgång till ryskkontrollerade områden, där både fångar som civila lever under svåra förhållanden, enligt människorättsorganisationen HRW.

Till nyhetsbyrån AP säger personal från Röda korset att ryska myndigheter ännu inte lämnat bifall åt deras begäran att få besöka fängelset i Oljonivka. Enligt ryska myndigheter dog 53 ukrainska krigsfångar och ytterligare 75 skadades. De dödade och sårade krigsfångarna är från Mariupol, som föll i ryssarnas händer i maj.

Under lördagen uppgav Rysslands försvarsdepartement att man bjuder in oberoende utredare för att skapa klarhet i attacken. Man säger sig välkomna FN och Internationella Röda kors-kommittén (ICRC), enligt ryska nyhetsbyrån Tass.

FN kräver en utredning, något som även välkomnades i ett tv-tal av Ukrainas människorättskommissionär Dmytro Lubinets. Ännu så länge har emellertid varken FN eller ICRC bekräftat några inbjudningar till fängelset i Oljonivka. Man uppger sig tvärtom ha svårt att få tillgång till det ryskkontrollerade området.

En förstörd barack i fängelset i Oljonivka i Donetsk där ett 50-tal krigsfångar uppges ha dödats
En förstörd barack i fängelset i Oljonivka i Donetsk där ett 50-tal krigsfångar uppges ha dödats. Foto: AP/TT

Enligt Ryssland besköts fängelset av ukrainsk militär med hjälp av det amerikanska raketartillerisystemet Himars, medan den ukrainska militären menar att Ryssland iscensatt attacken för att kunna anklaga Ukraina för krigsbrott och samtidigt kunna dölja egen tortyr och avrättningar av krigsfångar.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW, släppte för en dryg vecka sedan en rapport om läget i de ockuperade områdena i Ukraina. Enligt Julia Gorbunova, Ukraina-utredare vid HRW, är situationen för civilbefolkning och fångar mycket svår:

– Ryska styrkor har förvandlat de ockuperade områdena i södra Ukraina till en avgrund av skräck och vild laglöshet. Tortyr, inhuman behandling såväl som slumpmässiga gripanden och kvarhållanden av civila, är de vanligaste krigsbrotten vi har dokumenterat, säger hon.

Misshandel och elchocker

HRW har talat med 71 personer från regionerna i Cherson och Zaporizjzja och dokumenterat 42 fall av olagliga gripanden och kvarhållanden och även tortyr av krigsfångar som lett till döden. Enligt HRW är syftet från rysk sida att tvinga till sig information och injaga skräck i människor så att de ska acceptera ockupationen.

Vittnen i rapporten berättar om hur de blivit torterade eller sett andra torteras genom utdragen misshandel eller – i en del fall – genom elchocker.

En journalist i Cherson beskriver i rapporten hur rädslan griper kring sig:

– Du vet inte när de kommer efter dig eller när de kommer att låta dig löpa.

En annan journalist berättar om hur han tvingats gå under jorden och inte har någon möjlighet att ta sig ifrån området.

Tvingades till "korrektions-arbete"

— Jag har en egen Telegram-kanal och är med på ”svarta listan”. Om ryssarna hittar mig, så griper de mig.

I flera fall vittnar människor om hur de tvingats bära handbojor och ögonbindlar under hela sin ofrivilliga fångenskap, att de fått minimalt med mat och vatten och ingen medicinsk hjälp.

I minst ett fall transporterades en civilist mot sin vilja till det ockuperade Krim där han tvingades utföra ”korrektions-arbete”.

Tamila Tasheva, som representerar de ukrainska myndigheterna och noggrant övervakar situationen för mänskliga rättigheter i Krim, säger till HRW att minst 600 personer ofrivilligt har ”försvunnit” sedan februari 2022.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV