Radar · Miljö

Indiens risproduktion kan bli nästa gröda att skapa matkris

Ris är en vattenkrävande gröda.

Indien står för 40 procent av världens export av ris. Efter brist på regn på flera håll i landet har den odlade ytan ris minskat och hotar nu att leda till minskad export och ökad inflation i landet.

I flera områden i Indien har brist på regn lett till att den totala odlingsytan för ris har minskat med 13 procent det här året, rapporterar Aljazeera. Om det torra vädret fortsätter kan det påverka risskördarna negativt och även landets ekonomi, som just nu kämpar för att få bukt med inflationen.

En del forskare hoppas på att augusti och september ska bli regnigare så att bönderna kan så mer ris och kompensera för bortfallet. Men alla är inte övertygade.

– Det sker sällan någon sådd efter mitten av juli, så förhoppningen att det ska återhämta sig är osannolikt, säger Himanshu, professor vid Jawaharlal Nehru University till Aljazeera.

Exportbortfall – men ljusglimtar finns

Han tillägger att det hela kan innebära problem med att bekämpa inflationen i landet.

Vissa rissorter har ökat i pris med över 10 procent på vissa håll i landet bara de senaste två veckorna. Samtidigt har efterfrågan på det exporterade riset ökat, bland annat ifrån Bangladesh. Farhågor finns nu att exporten kan komma att begränsas och att exportpriserna kan stiga kraftigt.

Indien exporterar ris till över hundra länder, och osäkerheten kring skördarna kommer i en tid då Ukrainakriget har lett till stora exportbortfall på bland annat vete och majs runtom i världen. Samtidigt syns nu ljusglimtar på den globala matvarumarknaden. Det första skeppet med spannmål från Ukraina har lyckats ta sig till Turkiet och få godkänt för vidare export. Samtidigt uppges USA vara redo att exportera en stor veteskörd de kommande veckorna.