Radar · Miljö

20 nya djur- och växtarter har upptäckts i Bolivia

I nordvästra Bolivia har flera nya arter upptäckts.

I de dimhöljda bergsregnskogarna i nordvästra Bolivia har en expedition upptäckt flera nya arter från både djur- och växtriket. Dessutom har man återupptäckt arter som man tidigare trott har varit utrotade.

Det är i Zongo-dalens så kallade molnskogar, eller dimskogar som det också kallas, som den ideella och internationella miljöorganisationen Conservation international har genomfört sin expedition.

Organisationen, som i The Guardian benämns som ett “ecological Swat team”, upptäckte totalt 1204 växt- och djurarter i regionen, varav 20 listas som nya. Det är ett anmärkningsvärt resultat på den korta tid som expeditionen pågick, menar ekologen Trond Larsen, som deltog i projektet.

– Det är inte ofta man upptäcker 20 arter under loppet av två veckor. En av de saker som förvånar mig mest är hur nära dalen ligger La Paz, som är en av Bolivias största städer, säger han i en intervju på Conservation internationals hemsida.

Han fortsätter:

– Här har man en livfull stad med massvis av människor och bara 50 kilometer bort en orörd dal full av biologisk mångfald.

Sett till de nya arterna har expeditionen bland annat funnit en tio millimeter lång groda, på engelska döpt till ”the lilliputian frog”, en ny näsgropsorm, två nya fjärilar ur familjen metallmärken, och en ny orkidéart ur knottblomstersläktet.

"The lilliputian frog", endast tio millimeter lång
"The lilliputian frog", endast tio millimeter lång. Foto: Trond Larsen/Conservation international

Utöver de nya arterna har man också återupptäckt arter som man inte trodde fanns längre, bland annat en liten groda som på engelska kallas för ”the devil-eyed frog”. Den sågs senast i samma område för 20 år sedan. Även en speciell sorts strimbladsväxt återupptäcktes. Den har man inte sett till på hela 125 år.

– Det här mångsidiga och vackra landskapet har blivit en fristad för amfibier, reptiler, fjärilar och växter som inte har hittats på någon annan plats i världen, säger Trond Larsen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV