Radar · Politik

Coronaviruset synliggör samhällsklyftor världen över

Queens, New York.

När skolan stänger hamnar den som inte har en dator på efterkälken. I Ghana har coronapandemin gjort den ekonomiska ojämlikheten tydlig. Även i USA och Sverige har viruset synliggjort samhällsklyftor, rasism och orättvisor.

Coronaviruset har tvingat samhällen att mycket snabbt ställa om. En följd av det har i många länder inneburit att skolor valt att undervisa via internet istället för att hålla öppna. Allt för att minska smittspridningen. I Ghana har det synliggjort en stor så kallad digital divide, digital klyfta, mellan eleverna, rapporterar Al Jazeera.

För att kunna delta i undervisningen krävs bland annat snabbt internet och en dator. Något inte alla skolbarn och studenter har tillgång till. Ghanas president Nana Akufo-Addo beordrade kort efter att det första fallet bekräftades den 12 mars att skolor skulle stänga.

Universitetslärare har sedan dess utforskat möjligheterna att undervisa på distans.

– Jag planerar att använda Whatsapp och Zoom för att göra lektionerna mer interaktiva. Jag kommer också ha gästartister och gästlärare som deltar, säger Kwabena Opoku-Agyemang, som undervisar i litteratur på University of Ghana i huvudstaden Accra, till Al Jazeera.

Coronaviruset har visat vilka stora regionala, sociala och ekonomiska skillnader det finns i Ghanas utbildningssystem. I landets nordligare delar har stängda skolor, på grund av exempelvis lärarbrist, länge förekommit. På vissa håll har även skolbyggnader saknats eller inte kunnat färdigställas i tid. Social status har, vid sidan av regionala skillnader, också spelat in i tillgången på utbildning. Något som i och med virusutbrottet blivit ännu tydligare.

De elever vars föräldrar saknar formell utbildning har svårare att hjälpa dem hemifrån. De som har utbildade föräldrar kan, å andra sidan, få hjälp hemma.

– Nedstängningen kommer påverka studenterna drastiskt. Många barn kommer inte ha möjligheten att studera medan de är hemma. De tror att de har semester. Även ute i samhället ser du studenter röra sig runt som om de inte ens vet att de borde stanna hemma, säger en lärare i Tamale, norra Ghana.

Framförallt på universiteten syns tydliga så kallade digitala klyftor mellan studenterna. Den som saknar smartphone kan inte vara med via Whatsapp. Mindre än hälften av befolkningen i Ghana antas ha tillgång till mobilt internet. Plattformar för högre utbildning, motsvarande gymnasienivå, är på gång. Men det är inte säkert att alla studenter kommer kunna tillgodogöra sig den här undervisningen.

Klyftor i USA och Sverige

I Sverige har samhällsklyftor och ojämlikhet synliggjorts genom debatten om att många svensksomalier dött av viruset, något SVT rapporterat om. Liknande tendenser har synts i USA där fler svarta amerikaner än vita har dött till följd av viruset, enligt tidig statistik.

I delstaten Michigan har 40 procent av de rapporterade dödsfallen varit afroamerikaner, medan denna grupp bara utgör 14 procent av delstatens befolkning, enligt nyhetsbyrån Reuters. Siffror för Illinois följer samma mönster. Att svarta amerikaner varit överrepresenterade i den statistik som hittills finns över dödsfallen är ett tecken på skillnader i tillgång på hälso- och sjukvård mellan olika grupper i samhället, enligt Reuters.

Att många svensksomalier var bland de som först dog i Stockholm till följd av coronaviruset har gett upphov till en mängd rasistiska uttalanden, enligt bland annat Expo. Expos granskning visar att uttalanden har förekommit i chattgrupper kopplade till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, i högerextrema Fria tiders kommentarsfält på facebook och i fb-grupper kopplade till Sverigedemokraterna.

Områdena Rinkeby, Kista, Tensta och Spånga har sett fler bekräftade fall och dödsfall än andra områden i Stockholm där invånarna i högre utsträckning är födda i Sverige och tjänar mer pengar. Trångboddhet och bristande information på exempelvis somaliska uppges vara en anledning bakom att svensksomalier drabbats hårt av coronaviruset, enligt personer som SVT varit i kontakt med.

Varpå rasistiska uttalanden i fb-grupper kopplade till ett svenskt riksdagsparti följ, bland annat  kommentaren ”Den bästa nyheten i dag”, skriver Expo som granskat grupperna. De rasistiska kommentarerna lämnades enligt den antirasistiska tidningen kvar utan att någon moderator bemötte dem.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV