Radar · Miljö

Journalister mördas och fängslas när de granskar miljöhot

Skogsavverkning hör till det som är mest riskfyllt för miljöjournalister att rapportera om på flera håll i världen, enligt Reportrar utan gränser.

Att rapportera om hot mot klimat och miljö kan vara livsfarligt på flera håll i världen. Minst nio journalister har dödats och mer än femtio frihetsberövats sedan 2015 efter att ha satt ljuset på miljöfientliga verksamheter, enligt organisationen Reportrar utan gränser.

Skogsavverkning och illegal gruvdrift hör till det som de mördade journalisterna granskat. Fyra av morden har skett i Indien, övriga i Colombia, Filippinerna och Myanmar.

Men också från västerländska demokratier rapporteras om övergrepp mot journalister. I Kanada och USA har dussintals journalister gripits efter att ha rapporterat om ursprungsbefolkningars protester mot nya olje– och gasledningar. Också i EU-länder förekommer att miljöjournalister hindras från att utföra sitt arbete, enligt Reportrar utan gränser. Så sent som i juni höll fransk polis journalisten Alexandre-Reza Kakabi inlåst i tio timmar efter att hon funnits på plats vid en aktion mot Orly flygplats i Paris.

Brandon Lee överlevde ett mordförsök på Filippinerna efter att under lång tid ha ha utsatts för hot och trakasserier på sociala medier.

– Det är en dålig tid för miljöjournalistik. Övergrepp och kränkningar mot journalister har blivit allt vanligare, säger han i en artikel från Reportrar utan gränser.