Radar · Nyheter

Den verkliga Spider-man har kommit till Sverige

En helt ny familj spindlar har upptäckts i Sverige.

Precis som Spider-Man låser spottspindeln fast sina byten genom att skjuta ut giftiga trådar från käkarna. Nu har denna spindelfamilj för första gången påträffats i Sverige – hos ett spindelproffs. Av allt att döma har spindeln invandrat från Danmark.

Det var i Lund den fanns, den halv centimeter stora spindeln som tillhör en familj spindlar som aldrig tidigare påträffats i Sverige. Och det var Mikael Sörensson, entomolog och spindelforskare vid Lunds universitet, som hittade den – i sitt eget badrum.

– Det kanske låter mystiskt, men att den hittades just hemma hos mig är inte så konstigt egentligen, med tanke på min bakgrund. Den här spindeln finns antagligen hemma hos andra också, men de tänker nog inte på den, säger Mikael Sörensson till TT.

I Sverige finns runt 735 olika spindelarter och varje år upptäcks en eller ett par nya arter. Men hittills har dessa arter fördelats på 37 familjer, men nu har spindelfamilj nummer 38 alltså påträffats.

Lever i en låda

Familjen spottspindlar, Scytodidae, väver inga nät för att fånga sina byten, utan sprutar ut giftiga trådar som den låser fast sina byten med, ungefär som fictionens Spider-Man.

– De är otroligt snabba. Den närmar sig bytet gravitetiskt (långsamt och värdigt) och känner sig för med de långa frambenen innan de blixtsnabbt skjuter iväg de giftiga trådarna i ett sicksack-mönster över bytet. Det exemplar jag hittade lever fortfarande. Jag har den i en låda på institutionen där man tydligt kan se hur bytet plötsligt sitter som fastklistrad mot väggen, säger Mikael Sörensson.

TT: Vad matar du den med?

– Allt möjligt. Lagom stora flugor och andra insekter. Spindlar är rovdjur och är allätare.

Spottspindlar lever normalt i tropiska och subtropiska områden, men har påträffats ett flertal gånger i länder i Europa. Däribland i Danmark där det första fyndet gjordes redan på 1950-talet.

– Den senaste observationen där gjordes nu i april och antagligen har den jag hittade liftat över sundet, säger Mikael Sörensson.

Världens minsta

Detta är inte första gången Mikael Sörensson varit vid entomologins frontlinjer. Tidigare beskrev han en helt ny art som upptäcktes i Sverige i slutet av 1980-talet och som i många år var världens minsta skalbagge.

– Det var en 0,45 millimeter liten skalbagge som levde i en säljticka. Det tog tio år för mig att beskriva den vetenskapligt, säger han.

Den nya arten döpte han till Baranowskiella ehnstromi för att på så sätt hedra sin mentor (Richard Baranowski) och dess upptäckare (Bengt Ehnström). Skalbaggen förärades sedan i sin tur en låt med samma namn av hårdrocksbandet Glory.

– Sedan en tid är det dock en skalbagge från Colombia som räknas som världens minsta. Den är bara 0,32 millimeter lång och så mycket mindre än så kan skalbaggar nog inte bli. Hannens spermie är längre än skalbaggen själv och ligger hoprullad, säger Mikael Sörensson.

Fakta: Spindlar i Sverige

Spindlar är en grupp djur med åtta ben som kan spinna trådar. Spindlar har oftast, men inte alltid, åtta ögon. Spottspindlar, till exempel, har bara sex ögon. Kroppen består av en framkropp och bakkropp som sitter ihop med ett mycket smalt skaft.

Det finns inga farliga spindlar i Sverige. De största arterna kan visserligen bitas, men det gör de bara i sällsynta fall, om man bråkar med dem.

Husspindeln finns i en större och en mindre variant. Den trivs inomhus där det ofta finns föda i form av exempelvis pälsängerlarver eller andra mindre kryp.

Den större husspindeln syns oftast mellan augusti och september då arten har parningssäsong och hannarna springer runt och letar efter honor. Annars hänger de mest i hörn.

Vanliga spindlar som av misstag tar sig in i lägenheter eller villor är korsspindeln, som känns igen på sitt vita kors på ryggen, och den mörka skuggspindeln. De vill spinna sina nät utomhus och tycker att det är för torrt inomhus.

Den så kallade ”långben”, som har en liten klump till kropp och långa tunna ben, är ett annan vanligt kryp som irrar sig in i bostadshus. Den är egentligen ingen regelrätt spindel, även om den hör till spindeldjursfamiljen.
Källa: Didrik Vanhoenacker, Naturhistoriska riksmuseet samt NE.