Radar · Nyheter

Vändpunkt i EU-valet

Partiet Vändpunkt har den senaste veckan satsat stort i flera städer, bland annat Stockholm och Malmö, för att samla in tillräckligt många underskrifter för att klara valmyndighetens krav på 1500 namn. Nu pågår förberedelserna med en kandidatlista till EU-valet.

Sent på tisdagseftermiddagen stod det klart att partiet fått ihop tillräckligt många underskrifter för att kunna ställa upp i EU-valet. De har också samlat in en halv miljon kronor till kampanj och valsedlar. Nu pågår de slutliga förberedelserna inför att få ihop en kandidatlista.

Partiets egna stadgar kräver att medlemsröstning ska besluta om listan, något som inte anses praktiskt möjligt 2019. Därför finns ett undantag som gör det möjligt för partistyrelsen att ta beslut i år.

– Vi hade inte praktiskt kunnat organisera omröstningarna på nätet, då vi inte ens har plattformarna redo. Allting har gått så fort här, säger Carl Schlyter, talesperson för Partiet Vändpunkt.

Istället för att gå till val på en kortare lista som först planerat blir det en lista på över 20 personer som läggs fram.

– Vi skickade ut en förfrågan till alla medlemmar på mejlen där vi kollade om några fler ville ställa upp eller nominera någon som kandidat på listan och det kom in så många namn som vi nu har haft ett fullt sjå med att ta om hand om, säger Carl Schlyter.

På tisdag presenteras de kandidater som slutligt blir partiets kandidater.

– Vi måste gå till valmyndigheten för att kolla vilka kandidaters ansökan som har hunnit komma in före deadline den 28:e, därför får vi vänta till dess med att presentera vilka det blir, säger Carl Schlyter.

Partiet har hunnit hålla två spontana möten i Malmö och Stockholm för några av de över 800 medlemmar som anslutit sig under de första veckorna.

– Det som gladde mig mycket var att åtminstone en tredjedel av dem som jag träffade aldrig har varit politiskt engagerade förut. Så kanske finns det en ny tidsanda som vi skulle kunna fånga upp.

Vilka är det som lockats av ert budskap?

– Jag tror det är budskapet om att fokusera på att lösa sociala problem och miljöproblem samtidigt för att kunna få till en tillräckligt snabb omställning. Att folk då kan känna trygghet i omställningen, säger Carl Schlyter.