Radar · Politik

USA: Turkiet får grönt ljus att gå in i Syrien

Turkiska och amerikanska stridsfordon i nordöstra Syrien nära gränsen till Turkiet.

Amerikanska styrkor har börjat dra sig tillbaka från norra Syrien för att släppa fram en turkisk offensiv mot kurdiskledda SDF. Milisgruppen – som varit USA:s allierade i kampen mot IS – varnar för fullskaligt krig.

Ansvaret för de europeiska terrorresenärerna i området landar nu på Turkiet, enligt USA.

Beskedet från USA kommer efter ett telefonsamtal mellan president Donald Trump och hans turkiske motpart Recep Tayyip Erdogan.

Vita huset lyfter fram att USA:s styrkor inte kommer att stödja eller vara inblandade i den turkiska insatsen. Men den stora nyheten är att man efter att tidigare ha motsatt sig en turkisk offensiv nu drar sig tillbaka från de berörda områdena.

– Det innebär i praktiken att Turkiet får grönt ljus att inleda en militär operation mot det kurdiska självstyret i norra Syrien, säger Aras Lindh, analytiker vid Utrikespolitiska institutets Mellanöstern- och Nordafrikaprogram, till TT.

Amerikanska styrkor har redan lämnat två av sina nyckelpositioner längs gränsen mot Turkiet, vid Tel Abyad och Ras al-Ain, uppger flera källor.

"Närsomhelst"

Turkiet står nu redo att närsomhelst inleda sin offensiv, säger Erdogan.

– Vi kan komma vilken natt som helst, utan förvarning, säger den turkiske presidenten i ett tv-sänt uttalande.

”Vi är fast beslutna att säkra vårt lands existens och säkerhet genom att rensa denna region på terrorister”, skriver den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu på Twitter.

De berörda områdena kontrolleras av de USA-stödda SDF-styrkorna, som i sin tur leds av den kurdiska YPG-milisen. Turkiet betraktar YPG som en terrorgrupp med nära band till den kurdiska PKK-gerillan i Turkiet.

"Hugg i ryggen"

USA:s tillbakadragande innebär i praktiken att man slutar skydda SDF – som spelade en avgörande roll i striderna mot IS i Syrien.

– Dagens uttalande (från USA) kom som en överraskning och man kan kalla det för ett hugg i ryggen, säger SDF-talespersonen Kino Gabriel i en intervju med en lokal tv-station enligt Reuters.

Milisen säger att man kommer att försvara sig och har varnat för fullskaligt krig vid en turkisk insats.

Analytiker har varnat för att IS kan passa på att försöka återta mark i Syrien i samband med en turkisk offensiv. Turkiet kommer dock inte att tillåta att terrororganisationen återvänder, skriver Erdogans talesperson på Twitter.

FN har kontakt med samtliga parter i konflikten.

– Vi vet inte vad som kommer att hända. Vi förbereder oss för det värsta, säger Panos Moumtzis, FN:s regionala humanitära koordinator.

Svenskar i området

USA pass på att kritisera Frankrike, Tyskland och andra europeiska länder för att inte ha tagit hem medborgare som stridit för IS i Syrien.

”Turkiet blir nu ansvarigt för alla IS-krigare i området som tillfångatagits senaste två åren”, skriver Vita huset.

Det är oklart hur många svenska misstänkta IS-terrorister som hålls som fångar i de områden som kontrolleras av SDF. Men enligt uppgifter till TT i våras fanns då uppemot 80 barn till misstänkta svenska terrorresenärer i al-Hol-lägret i norra Syrien.

Turkiet har sagt sig vilja upprätta en buffertzon på andra sidan sin gräns mot Syrien, dit man hoppas kunna skicka tillbaka en del av de 3,6 miljoner syriska flyktingar som finns i Turkiet. Erdogan och Trump ska träffas nästa månad för att fortsätta samtalen om att upprätta en säkerhetszon i norra Syrien, enligt Turkiet.