Radar · Nyheter

Giftig rovdrift
– landgrabbing i Moçambique

Strejk i en gruva i Sydafrika: i flera länder med stora naturtillgångar pågår så kallad land grabbing, någon stjäl lokalbefolkningens mark.

Fiskare med havet som sin arbetsplats får höra att de måste flytta från kusten. Kvinnor som odlar mat till familjen på ärvd mark tvingas därifrån. Organisationen Jordens Vänner besökte ett av de områden i Afrika där företagens jakt på fossila bränslen pågår hänsynslöst.

Senga i norra Moçambique lockar flera multinationella storföretag. Det är ett av de områden där det finns fossilgas. Och för att få tag i det, vill företagen tvinga bort lokalbefolkningen. Bolagens utvinning kommer att förstöra och förgifta, drabba människor som djur- och växtliv.

Det är inte ovanligt när det handlar om fenomenet landgrabbing eller markrofferi, som Syre även skriver om i dagens Zoom och även här. (LÄNKA)

Tidigare i somras besökte miljörörelsen Jordens Vänner Senga i Moçambique och deras partnerorganisation där, Justica Ambiental, som har gjort kortfilmen Broken Lives, Stolen Future.


I filmen berättar Sengas invånare själva om sin situation.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV