Intro

Glöm inte de ensamma i jul

Det är dagen före dopparedagen. Uppesittarkvällen närmar sig  och runt gård och stuva är aktiviteten i full gång. Julmaten ska förberedas, de sista klapparna ska inhandlas och slås in, granen ska kläs och tomtekostymen ska hämtas från vinden. Ja, för alla som har någon att fira jul med förstås. För alla andra blir ensamheten aldrig så tydlig som runt jul.

Historiskt sett är julen en tid när vi ska komma varandra närmare. Synder ska förlåtas och julvärme ska spridas, men ironiskt nog blir effekten ofta den motsatta. För där ute finns Annika, 65, som varit hemlös i snart tolv år. Där finns Dani, 24, som lider av social fobi och sällan lämnar sin lägenhet. Där finns Julio, 49, vars familj tog avstånd när han kom ut som homosexuell. Där finns Laila, 19, som kom ensam till Sverige 2016 och inte har någon familj att fira med. Där finns Lars, 77, som inte blev bjuden någonstans. Där finns Annika 43 år, tidigare Tommy, som blev bortstött av alla sina bekanta efter en könskorrigering. Och där finns Daniella 86, som vare sig har några vänner eller släktingar kvar. Alla ska de sitta ensamma på julafton.

Varje dag tar i snitt 26 personer i Sverige sitt liv.  Det visar en studie från Nationellt centrum för Suicidforskning och prevention, som publicerades för drygt ett år sedan. I studien analyserades självmordsstatistik från den 15 december till den 15 januari, mellan åren 2006 och 2015. Julafton stack inte på något vis ut, snarare tvärtom, men på nyårsdagen, en dryg vecka senare,  inträffade i snitt 51 självmord, alltså mer än dubbelt så många som genomsnittet.

Så glöm inte de ofrivilligt ensamma när du hetsar dig genom julhelgerna. Slå en signal, volontära för en organisation eller sträck ut en hand till en främling. Har du tur får du samma reaktion som BBC:s team och några volontärer fick när de överraskade Terrence, 78.