Radar · Politik

Grönt ljus: Brexit genomförs sista januari

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid debatten i underhuset, som formellt inledde sitt arbetsår på torsdagen.

Det brittiska underhuset har röstat ja till premiärminister Boris Johnsons brexitavtal. Röstsiffrorna blev 358 ja och 234 nej.
Därmed har landet tagit ett stort kliv närmare ett utträde ur EU.

Återstoden av den parlamentariska processen kommer att genomföras i januari. Brexit blir därmed med allra största sannolikhet verklighet den sista januari, helt i linje med premiärministerns vallöfte.

Efter Johnsons och Konservativa partiets starka val förra veckan fanns det betydligt fler konservativa parlamentsledamöter på plats i underhuset än tidigare. Partiet har nu egen majoritet, vilket talar för att utträdesavtalet kommer att godkännas utan problem och att brexit blir verklighet den sista januari, helt i linje med premiärministerns vallöfte.

Under förmiddagen inleddes den debatt i underhuset som ska följas av omröstningen i eftermiddag. Premiärministern uppmanade då parlamentet att komma överens och få brexit avklarat.

Han sade bland annat att utträdesavtalet inte ska ses som en seger för ett parti över ett annat eller en falang över en annan.
Nu är det dags att agera tillsammans och skriva ett nytt spännande kapitel för vårt land, att arbeta fram en ny relation till våra europeiska vänner, stå starka i världen och börja läka, säger han.

Avklarat 9 januari

Labourledaren Jeremy Corbyn sade under debatten att folkets beslut måste respekteras, men han står fast vid ståndpunkten att Boris Johnsons utträdesavtal är dåligt för landet.

– Vi är fortfarande säkra på att det finns ett bättre och mer rättvist sätt för det här landet att lämna EU.

När Storbritannien lämnar EU inleds en elva månader lång period där ett nytt frihandelsavtal mellan parterna ska förhandlas fram. Även andra överenskommelser, bland annat om säkerhetsfrågor och dataskydd, ska nås.
Efter att parlamentet gett sitt godkännande till avtalet kan processen gå vidare. Regeringen vill att alla steg i underhuset ska vara avklarade senast den 9 januari.

Genom brexit kommer Storbritannien, enligt premiärministern, att ta tillbaka kontrollen över både sina pengar, lagar, gränser och handeln.
Det avtal som det ska röstas om i dag har genomgått vissa förändringar jämfört med det förra förslaget.

Ingen förlängning

Enligt avtalet ska regeringen inte kunna förlänga den planerade övergångsperioden bortom december 2020.

Företrädare för EU har dock varnat för att det vanligtvis tar flera år att komma fram till de avtal som krävs.

Storbritannien kan få ett (handelsavtal) klart med EU i slutet av 2020. Men det skulle bli ett begränsat och ytligt sådant, säger tidigare premiärminister Theresa Mays förre rådgivare Raoul Ruparel, rapporterar AFP.

EU:s chefsförhandlare om brexit, Michel Barnier, har sagt att unionen ska göra allt för att möta Storbritanniens deadline.

Brexitdepartementet, som under ledning av brexitminister Stephen Barclay har arbetat med förhandlingarna mellan Storbritannien och EU, kommer att stängas på den planerade utträdesdagen den 31 januari, skriver BBC.

Personalen fick besked om stängningen i torsdags. Departementet bildades av den tidigare premiärministern Theresa May 2016.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV