Radar · Nyheter

”En hjärtlös rasist”
– grekisk minister får hård kritik

Under Ny Demokrati, det nya grekiska regeringspartiet, får flyktingar, migranter och marginaliserade personer det sannolikt svårare.

En rad människorättsorganisationer och anti-fascistiska rörelser protesterar kraftigt mot Greklands nye social- och arbetsmarknadsminister Yiannis Vroutsis. Han rev snabbt upp det avtal som skulle ge asylsökande och flyktingar samma rätt till sjukvård och offentliga tjänster som andra.

Det tog tre dagar, sedan skrotade minister Vroutsis det några veckor gamla avtalet om att ge asylsökande och flyktingar möjlighet att få ett socialförsäkringsnummer. Det skulle ge dem rätt till sådant som hälso- och sjukvård, utbildning och möjlighet att söka arbete.

Idag, med Vroutsis beslut, fortsätter en ”inneslutningspolitik” (engelska: containment policy) som juridiskt håller kvar alla nyanlända på de grekiska öarna och orsakar stort lidande i redan överfulla interneringsläger. Den förra regeringens avtal var en väg ut ur det problemet. Då skulle de nyanlända kunna komma till fastlandet och få tillgång till utbildning, arbetsmarknaden, hälso- och sjukvård.

Så här säger till exempel den anti-fascistiska organisationen KEERFA, Rörelsen mot rasism och fascistiska hot, angående social- och arbetsmarknadsminister Yiannis Vroutsis åtgärd att riva upp avtalet:

”Det här är en rasistisk, hjärtlös och omänsklig åtgärd mot utvisade människor som anländer till Grekland för att försöka undvika död. Denna omänsklighet riktar sig särskilt mot fattigas, kvinnors, flyktingars och funktionshindrade mänskliga rättigheter eftersom det här hindrar dem från att få obehindrat tillträde till offentliga sjukhus, skolor och offentliga tjänster.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV