Norska lokalvalet visar på stora väljarströmningar. Förlorare är de stora etablerade partierna som Arbeiderpartiet och Høyre. Vinnare är bland Senterpartiet och miljöpartiet MDG.
Norge vaknar upp till en ny politisk verklighet efter landets lokalval. Landets största parti, socialdemokratiska Arbeiderpartiet (AP), såg vid 03-tiden i natt ut att tappa 8,2 procentenheter jämfört med senaste kommunvalet.
– Det här är inte ett resultat att vara nöjd med, konstaterade partiledaren Jonas Gahr Støre sammanbitet, men anser ändå att han är rätt person att fortsätta att leda partiet.
– Jag tvivlar inte på mig själv, men vi måste göra det bättre. Det finns en frustration där ute som vi inte klarar av att fånga upp. Det måste vi bli bättre på, säger han till NRK.
Solberg: En besvikele
Landets näst största parti, Høyre (H), tappar tre procentenheter.
– Naturligtvis är det en besvikelse när vi går tillbaka. Självklart borde vi ha sett ett Høyre som låg högre än detta, sade statsminister och partiledaren Erna Solberg, enligt NTB.
Även övriga regeringspartier, Fremskrittspartiet (FRP), Kristelig Folkeparti (KRF) och Venstre (V), straffas av väljarna.
I stället är det Senterpartiet (SP) och Miljøpartiet De Grønne (MDG) som är de stora vinnarna, där SP kliver framåt med nästan 6 procentenheter och MDG med 2,4.
– I Europa har vi sett att gröna partier och radikala vänsterpartier stärker sig, medan de traditionella partierna sviks. Det vi ser nu i Norge är en del av en europeisk trend, säger valforskaren Peter Egge Langsæther till NTB.
Rödgrönt i Oslo
”Om resultatet håller sig betyder det en dramatisk förändring av det politiska landskapet i Norge”, skriver NRK:s politiska kommentator Magnus Takvam i en analys. Aftenpostens politiska redaktör Trine Eilertsen kallar årets val ”bland det mest spännande under vår levnadstid”.
Även om AP blöder väljarstöd så hämtas det på många håll upp av samarbetspartierna.
De rödgröna behåller exempelvis makten i Oslo. Men det lär bli med stora interna förändringar då Arbeiderpartiet tappar tolv procentenheter till 19,7 procent.
I stället är det koalitionspartnern, MDG, som plockar upp många av rösterna och hamnar på mer än 16 procent, med drygt hälften av rösterna räknade.
I koalitionen ingår också Sosialistisk Venstreparti (SV), med Rødt (R) som stödparti, som båda också går framåt, enligt NTB.
Enfrågeparti blir maktfaktor
Ytterligare ett katastrofval gör AP i Bergen, där man tappar nästan halva väljarstödet och får omkring 20 procent, en nedgång med 18 procentenheter, enligt Bergens Tidende. Trots det kan partiet behålla makten, bedömer politiska redaktören Frøy Gudbrandsen, även om hon beskriver valresultatet som ”kaos”.
– Men det kräver stöd från många partier. Det blir en väldigt krävande situation på vänstersidan, säger hon.
Det stora utropstecknet är Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB), som får hela 16,9 procent av rösterna i Bergen och lika många stolar i bystyret som AP. FNB är ett enfrågeparti som kräver slopade vägavgifter.
– Poängen är att de måste bort. Det tror jag också att de andra partierna vet. Vi får se om någon ringer oss, säger partiledaren Trym Aafløy till Bergens Tidende.
Forskare: Norge följer en europeisk trend
Dramatiskt, men inte oväntat. Så beskriver valforskaren Peter Egge Langsaether resultatet.
– Det här är ju något vi sett i opinionsmätningarna under längre tid. Norge är inte något unikt land utan del av en europeisk trend där de stora partierna, framför allt de socialistiska, förlorar mark, säger Langsaether, som är verksam vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet (NTNU) i Trondheim
NRK:s politiska kommentator Magnus Takvam kallar i en analys valresultatet för en ”dramatisk förändring av det politiska landskapet i Norge”. Aftenpostens politiska redaktör Trine Eilertsen kallar årets val ”bland det mest spännande under vår levnadstid”.
Mest anmärkningsvärt är Arbeiderpartiets (AP) stora ras. I städerna har partiet förlorat väljare till Miljøpartiet De Grønne (MDG) medan det på landsbygden tappar till Senterpartiet (SP) som är det parti som varit bäst på att lyfta frågor som decentralisering.
"FNB får svårt på nationell nivå"
Att Høyre backar kommer inte heller som en överraskning, tycker Peter Egge Langsaether.
– De har styrt landet i sex år och det är vanligt att lokalvalen används för att visa vad man tycker om de styrande i landet.
Han tror att både MDG och SP kan hålla greppet om väljarna fram till valet till Stortinget 2021.
– Det som blir intressant att se är om Arbeiderpartiet förmår att hämta upp.
Enfrågepartiet Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB), som hade stora valframgångar i Bergen, lär däremot få det svårare på nationell nivå, gissar Langsaether.
– Vägtullar står nog inte så högt upp på den nationella agendan. Och nu har de valts in i några städer och kommer att få stå till svars för sina beslut på ett annat sätt.
Fakta: Resultatet i kommunvalet
Parti Resultat (procent) Förändring mot senaste kommunval (procentenheter)
• Arbeiderpartiet (AP) 24,8 -8,2S
• Høyre (H) 20,2 -3,0
• Senterpartiet (SP) 14,4 +5,9
• Fremskrittspartiet (FRP) 8,3 -1,2
• Miljøpartiet De Grønne (MDG) 6,7 +2,4
• Sosialistisk Venstreparti (SV) 6,0 +1,9
• Kristelig Folkeparti KRF) 4,0 -1,4
• Venstre (V) 3,8 -1,7
• Rødt (R) 3,8 +1,8
• Andra 8,0 +4,8
Källa: Valgresultat.no (klockan 03.18)