Radar · Nyhet

Svensk forskare läser av Antarktis berg

Strax före jul anlände forskare från bland annat Sverige till Antarktis. Uppdrag: läsa av uppstickande bergstoppar för att kartlägga hur inlandsisen minskat. – Den kunskapen är jätteviktig för att kunna förutspå framtida avsmältning, säger forskaren Robin Blomdin från Stockholms universitet.

Första dagen på 2018 var ingen vilodag för honom och hans kolleger i det internationella forskningsprojektet Magic-DML.

– Det blev en ganska lång dag. Vi har varit ute på skoter och rekognoscerat inför vårt fältarbete, berättar han på satellittelefon från den sydafrikanska forskningsstationen Sanae IV.

Stationen ligger i sektorn Dronning Maud Land, en platå täckt av en cirka 2 500 meter tjock ismassa – den östantarktiska inlandsisen. Men under isen finns ett landskap med berg och slätter, och upp ur isen sticker topparna på de högsta bergen.

Det är dessa toppar, nunataker, som är i fokus för forskarna. Nunatakerna kan ge värdefull information om hur tjock inlandsisen var för cirka två miljoner år sedan, hur tjock den var under den senaste istidens maximum för cirka 20 000 år sedan och hur mycket den minskat sedan dess.

– När isen förflyttar sig påverkar den landskapet som ett jättelikt sandpapper. Så vi letar efter isräfflor och andra specifika spår. Vi letar också efter flyttblock som förts med isen, förklarar Robin Blomdin.
Proverna från nunatakerna, satellitbilder och glaciärmodeller ska bidra till en bättre förståelse för hur den östantarktiska inlandsisen påverkas av klimatförändringar.

– Våra data kan visa hur inlandsisen på lång sikt kommer att förändras med stigande temperatur i den här delen av världen. Den förändringen påverkar ju också havsnivån, konstaterar Robin Blomdin.

Fältarbetet utförs under den antarktiska sommaren. Det betyder att det är ljust dygnet runt, och måttliga temperaturer på 0 till -15 grader.

– Men vi har haft lite problem med stormar och dålig sikt. Vinden gör också att det känns kallare. När vi är ute och kör skoter har jag fyra lager kläder på mig. Jag ser ut som en Michelingubbe, säger Robin Blomdin.
Ändå tvekade han inte när han fick frågan om han ville delta i fältarbetet.

– Än så länge går det jättebra. Men miljön är ju extrem och det får inte hända en allvarlig olycka ute på isen. Och snart ska vi lämna det bekväma boendet basen och ge oss ut på en längre expedition. Då kommer vi att bo två och två i små arkar som vi drar efter skotrarna.

Julaftonen firades på forskningsfartyget S.A Agulhas II, med julmat och julklappsutdelning. Men nyårsaftonen var inte mer än en dag på jobbet.
– Vi var ute hela dagen även då, så jag somnade nog vid tiotiden, konstaterar Robin Blomdin.
Forskargruppen avslutar fältarbetet i Dronning Maud Land den 10 februari.

Antarktis

Källa: NE och Polarforskningssekretariatet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV