Startsida - Nyheter

Radar · Nyhet

Metoo bytte Trumpskräck mot hopp och kamplust

Women’s march blev svaret på den chock och rädsla många kände när president Trump installerades. I helgen är det dags för en ny manifestation i Stockholm – med hoppfulla deltagare efter en höst då #metoo ruskat om världen.

Den 21 januari 2017, dagen efter att Donald Trump installerats fylldes Stockholms gator med oro, vrede och beslutsamhet. Liksom i Washington och städer runt om i världen manifesterade tusentals människor till försvar för jämställdhet och mänskliga rättigheter.

En del av de farhågor kvinnorörelsen hade då Trump installerats har besannats. Ett av den nya presidentens första beslut var att införa den så kallade munkavleregeln som stoppar amerikanskt bistånd till organisationer som stödjer abort. Men #metoo-kampanjen har förändrat stämningsläget.

– Jag kan inte minnas att jag någonsin känt mig så hoppfull som nu. Det är en revolution som bubblar. Nu måste vi se till att bubblorna inte dör ut, säger Armina Etminan från Make equal som är en av talarna på söndagens manifestation på Norrmalms torg.

När Women’s march nu arrangeras på nytt är det i samarbete med #metoosweden. Arrmina Etminan lyfter fram det breda genomslag #metoo-rörelsen har fått.

– Det är diskussioner över allt. Bland partners, i fikarummen och på tunnelbanan. Nu gäller det att vi tar vara på det och ser till att det skrivs in i historieböckerna att ”det var då det hände”.

Styrkan ligger i att rösterna som vittnat om övergrepp varit så många och kommit från så olika håll att det blivit omöjligt att avfärda som enskilda fall, menar hon.

– Även personer i privilegierade positioner som aldrig känt på det här själva ser att ”oj, är det så här allvarligt?”. Förut har många tänkt att det handlat om något rötägg på arbetsplatsen eller en ond våldtäktsman i buskarna.

Även Röda korsets ordförande Kristina Ljungros, som också hör till talarna på söndag, ser positivt på utvecklingen. Hon oroas över en allt mer polariserad värld, men gläds åt goda krafter som mobiliserar.

– Vi har sett en rad intiativ under året för att stötta kvinnors rättigheter. Mycket har blivit värre med Trump, det ska man inte sticka under stol med, men vi ser också många motkrafter, säger hon.

Kristina Ljungros ser en rad områden där hon vill slåss för jämställdhet framöver, både globalt och nationellt. Migration är ett sådant område.

– Kvinnor är betydligt mer utsatta, inte minst de unga.

Armina Etminan och Make equal fortsätter sitt arbete med att stötta arbetsplatser med deras jämlikhetsarbete. Sedan #metoo drog igång har det varit mycket att göra. Reaktionerna hos företag och organisationer har dämpat hennes farhågor om att intresset för frågorna snart ska blåsa över och vi får en återgång till gamla invanda mönster.

– Jag märker att man tar det på allvar nu. Det är inte bara duttande, att man tar en inspirationsföreläsning och sedan är man klara. Man vill ha förändring på riktigt, långsiktigt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV