Radar · Nyhet

Ingen BB-kris när prins Gabriel kom till världen

När prins Carl Philip och prinsessan Sofia födde sitt andra barn slapp de tvärtemot många andra vända i dörren – de fick de en sängplats på Danderyds sjukhus. Särbehandling, menar kritiker.

Jonas Wikström, kampanjombudsman i Republikanska föreningen, tror att sjukhuschefernas särbehandling bottnar i rojalism:

– Rojalister får de vara på fritiden, de kan inte ta med sig det in i en verksamhet där alla ska behandlas lika, säger han till Syre.

Prins Carl Philip ville efteråt inte kommentera huruvida kungahuset särbehandlas.

– Den lite besvärande situationen berodde till stor del på semesterperioden, förklarade Sophia Bismar Wendel, överläkare på Danderyds sjukhus.

I sjukvårdslagens portalparagraf står det att ”den som har det största behovet av hälso- och sjukvård ska ges företräde till vården”. En riktlinje som Jonas Wikström hävdar kringgicks:

– När de lät Hovet reservera en plats och en läkare kunde de inte veta hur det skulle se ut. Exakt då bestämde de sig för att fördela resurser utifrån andra principer än största behovet.

Ingvor Farinotte, presschef på Danderyds sjukhus, dementerar den saken:

– Det fanns flera lediga rum när prinsessan kom hit och vi hade full bemanning, säger hon till Stockholm Direkt.

BB-kriser har varit en mångårig sommarplåga, och i augusti arrangerades en landsomfattande protestmarsch, i bland annat Stockholm.

Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd i Stockholm, har lovat höjda ersättningar till förlossningskliniker, men enligt Emily Comeau Hellsing, en av riksmarschens initiativtagare, bottnar problemet i de facto att det är kvinnor som föder barn:

– Jag är säker på att det påverkar att det är ständig kris, säger hon till DN. Män föder inte barn.

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm vill inte kommentera.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV