Läs tidningen
 

Hej Syreprenumerant!

Sommaren går mot sitt slut och höstens första magasin är skickat till tryck. I väntan på att det kommer i din brevlåda så läser du det som blädderbar PDF här
Månadsmagasinen består alltid av ett urval av allt vi publicerar digitalt, men hårdast blir gallringen alltid i augusti eftersom vi har nästan två månaders digital utgivning att välja mellan. Vill ni läsa det som inte kom med i detta magasin gör ni det som alltid på tidningensyre.se.  Under våren blev utgivningen på papper något ojämn med tre specialmagasin om olika ämnen insprängda. Framåt kommer vi komma ut var tredje vecka oavsett typ av magasin. Det gör att det blir två magasin i november, varavdär ett blir ett nytt specialmagasin. Denna gång är det Miljökollen som blir ett helt magasin.    

Att sommaren går mot sitt slut innebär också att koinstängningarna börjar – det med betydligt mindre uppmärksamhet än kosläppen. För de kor som fått vara ute något under sommaren, vill säga. Föreningen Växa Sverige, med stöd från LRF, har nämligen fått ha 1 500 kor inomhus för att studera hur de påverkas, som del i deras arbete med att få bort beteskravet. Kravet som innebär att kor måste kunna gå ut minst två månader per år. Detta sker samtidigt som såväl LRF som landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) hävdar att köttkonsumtionen måste öka, för betesmarkernas skull. De betesmarker som de alltså inte vill behöva ha korna på. Syres djurrättskorrespondent Stina Lagerkvist berättar mer på Zoom. I ett annat Zoom tittar hon på EU-kommissionens avslag på kravet att inga ingredienser i kosmetika ska testas på djur. Ett krav som 1,2 miljoner EU-invånare hade skrivit under. 

En av sommarens större nyhetshändelser var SD-toppen Richard Jomshofs uttalanden kring muslimer och islam. Uttalandet var ingen tillfällig olycka i arbetet. Daniel Vergara har tittat på partiets historia och Jomshofs centrala roll för det Sverigedemokraterna vi ser i dag, där islamofobin är en hörnpelare.

Regeringen ser dock enskilda koranbrännare och inte Jomshofs som det problem som ska lösas. Utifrån det vill de inskränka yttrande- och demonstrationsfriheten ytterligare. Jag kommenterar det på ledarplats. Även Isobel Hadley-Kamptz tar upp det i en krönika sist i tidningen och tycker att krypandet för länder som Turkiet och Iran är pinsamt. Men vad innebär egentligen yttrandefrihet? Valdemar Möller förklarar på Syre förklarar. 

Även hbtqi-personer  blir alltmer utsatta när nationalister och högerextrema får mer makt runt om i världen. Nyligen antogs en av de hårdaste antigay-lagförslagen någonsin i Uganda. Det innebär bland annat att homosexuella riskerar dödsstraff. Samtidigt  utvisar migrationsmyndigheterna i Sverige fortfarande de flesta hbtqi-flyktingar som söker asyl. Det visar en rapport från RFSL som Britta Söderberg skriver om. 

Sommaren har gjort klimatkatastrofen allt synligare. En familj som bestämt sig för att inte passivt se på är familjen Bergendahl i Lund. Hela familjen är aktiv och deltar ofta tillsammans i aktioner. På I blickfånget berättar de för Valdemar Möller om sitt gemensamma engagemang och de dubbla känslorna när Pontus hamnade i fängelse för sin aktivism.

Trevlig läsning och sommar!

Lennart Fernström
Chefredaktör 

PS. Vi behöver allt stöd vi kan få när SD och regeringen nu monterar ner presstödet, läs mer på tidningensyre.se/stod-oss. DS