Norrland sätter tonen i Provins

Provins är litteraturtidskriften som utgår från Norrland, men som gärna väver in resten av Sverige, och världen, i resonemangen. Nyligen utsågs den till årets kulturtidskrift.

När Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter utsåg årets kulturtidskrift på Bokmässan härom veckan var det den litterära tidskriften Provins som tog hem segern. Provins ges ut av Norrländska litteratursällskapet och skriver om litteratur och kultur med Norrland som utgångspunkt.

– Det känns jättekul att ha vunnit. Provins var nominerad även 2011 och 2014 så det blir något speciellt att till slut ha fått det, säger Helena Fagertun som är en av tidskriftens två redaktörer.

Helena Fagertun tog över som redaktör tillsammans med Pernilla Berglund och bildredaktören Fanny Carinasdotter 2015. Den tidigare redaktören Erik Jonsson omvandlade Provins från att i huvudsak vara en medlemstidning för Norrländska litteratursällskapet till att bli en kulturtidskrift som är läst i hela landet. På så sätt gjorde han Norrland känt i resten av Sverige, menar Helena Fagertun.

– I senaste numret introducerar och översätter till exempel Jonathan Morén den arabiske författaren Abd al-Rahman Munifs stora romanepos Städer av salt. Jämförelser görs mellan regionen Najd i Arabiska öknen och norra Norrlands inland, som visar hur oljepolitiken har beröringspunkter med politiken kring skogen, malmen och vattenkraften i Norrland.

Merparten av de skribenter som publiceras i Provins har någon norrländsk koppling, men alla behöver inte vara bosatta i regionen. På samma sätt har varje nummer ett tema där Norrlandsbegreppet finns med. Men vad det innebär är upp till skribenterna att definiera menar Helena Fagertun.

– Vårt jobb är att hitta personer som kan vidga och problematisera begreppet. Det hade varit väldigt ointressant att göra ett redaktionellt jobb där vi redan visste vad Norrland var.

En av frågorna som har diskuterats är iscensättandet av Norrland, hur det är något som både norrländska och exilnorrländska författare förväntas göra. Förhållandet mellan stad och landsbygd är också något som redaktionen funderar på.

– Det blir lätt att vi utgår från Umeå, eftersom det är där många som håller på med kultur i Norrland håller till. Men vi försöker fånga upp det som finns på mindre orter och på landsbygden också.

Ett sådant exempel är kulturföreningen Huset i byn Klöse utanför Nordmaling, där Provins är med och arrangerar en poesikväll den 14 oktober. Helena Fagertun tror att utnämningen kan leda till fler liknande samarbeten och evenemang. Men också att det kan göra att fler får upp ögonen för Norrland och norrländska frågor.

– Andra tidskrifter och kulturaktörer kanske inser att det här är något som måste belysas. Bara det att vi är en av få tidskrifter som görs norr om Gävle visar hur mycket vi behövs.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV