Radar – Nyhet

Startar nytt boende för ensamkommade

I dag öppnar ett nytt boende för ensamkommande i Göteborg. Bakom det står organisatonen Agape och tre kyrkoförsamlingar, som tillsammans med volontärer kommer att ge ett tjugotal unga tak över huvudet.

När Syre Göteborg når David Nilsson på frivilligorganisationen Agape är han på väg för att hämta en skåpbil. I den ska han sedan köra madrasser till den kyrkolokal som från och med idag fungerar som ett boende för ensamkommande ungdomar i Göteborg.

– I dag har vi ett samhälle där människor lever utan socialt skyddsnät och blir ställda på gatan. Nu har vi lyckats få de här kyrkorna att ställa upp och låna ut sina lokaler så att vi kan erbjuda ungdomarna sängplats och ett sammanhang med vuxna, säger han.

David Nilsson är en av de drivande i Agape, som du tidigare kunnat läsa om i Syre Göteborg. Organisationen stöttar ensamkommande som fyllt 18 år eller blivit åldersuppskrivna och tvingats flytta från sina boenden. Nu öppnar de alltså en ny verksamhet med plats för ett tjugotal ungdomar. Det sker i samarbete med tre kyrkor, främst Opalkyrkan i Västra Frölunda.

Bemanningen på boendet kommer att skötas helt och hållet av ideella krafter.

– Vi har volontärer som bemannar upp och finns där för att stötta. Det är det vi kan göra för att minska risken att ungdomarna hamnar i missbruk, kriminalitet eller gör desperata handlingar  mot sig själva eller andra på grund av sina psykiska ohälsa, säger David Nilsson.

Han berättar att volontärschemat för sommarmånaderna i princip är fyllt.

– Vi har väntat med att starta tills vi har sett att vi har bemanning. Vi ville inte starta och sedan tvingas stänga igen. Det är lite luckor här och där, men vi ska nog lösa det.

Uppstarten av det nya boendet är ett tydligt exempel på en situation där politikerna frånsagt sig ansvar och civilsamhället istället kliver in.

– Rent personligt känner jag mig sviken av det svenska samhället. I det Sverige jag lärt känna ska alla människor ha samma rättigheter, de ska inte vara beroende av folks välvilja, säger David Nilsson.

– Sverige bjöd in folk att sitta med vid bordet och mitt i huvudrätten ändrar man sig. Det är ett svek.
Att några eldsjälar axlar ansvaret för de ensamkommande kan göra att politikerna ser sin chans att luta sig tillbaka, men det är inget argument för att sluta engagera sig ideellt tycker David Nilsson.

– Det finns en risk att resten av samhället säger “Titta, det löste sig ju”. Men vi kan inte bara sitta och se det här pågå. Vi måste agera, och jag fascineras av den mobilisering vi ändå har fått till nu.

Fotnot

Efter publiceringen av artikeln hör Agape av sig med ett förtydligande. De startar inte ett boende i regelrätt mening, utan vill istället kalla det för öppet hus/lägerverksamhet med möjlighet till övernattning. Ungdomarna kommer att flytta mellan två kyrkor.

Andra artiklar från Syre Göteborg

Gammal lyx är lyxigare

Krönika

Lotta Sjöberg

Energi

Hallå där! ...

Energi

Växande intresse för humle

Zoom På kommunens testbäddar i Angered har trädgårdsentreprenören Tony Johansson planterat 200 humleplantor, med siktet inställt på Göteborgs lokala ölproducenter. Som ny ordförande i Svenska humleodlareföreningen vill han bidra till att svensk humleodling får en renässans. Och på mikrobryggerierna är man försiktigt positiv.

”FN-systemet har svikit Myanmars folk”

Radar Efter att en ny rapport presenterats om människorättssituationen i Myanmar är det fortfarande oklart vad som blir nästa steg för att utkräva ansvar och rättvisa.

Kollaborativ ekonomi bakom friluftsfestival

Radar Nu på lördag 15 september arrangeras Göteborgsområdets enda festival för utomhussporter och folkhälsa – Ale Outdoor. Besökarna kommer kunna prova allt från SUP-yoga till att ”normtesta” sin relation. Bakom arrangemanget står ett unikt arbetssätt som bygger på delningsekonomins principer.

SD ökar i hela Göteborg

Radar