Radar · Nyhet

Forskare utvecklar flytande solenergi

Kommer framtidens solenergi att lagras i vätska? Det hoppas en forskargrupp på Chalmers, som har skapat en molekyl som kan lagra solenergi i flytande form.

Solen ses av många som framtidens energikälla, men fortfarande är det svårt att lagra solenergi på ett effektivt sätt. Det hoppas en grupp forskare på Chalmers kunna ändra på. De har utvecklat en teknik som omvandlar solenergi till kemisk energi lagrad i vätska, med hjälp av en specialdesignad molekyl. Att lagra solenergi i vätska skulle göra att energin kan sparas och transporteras, för att sedan kunna frigöras och användas när och var man vill.

Forskargruppen, som nu har arbetat med projektet i sex år, lyckades lagra solenergi i en molekyl första gången år 2013. Då kunde den lagra 0,01 procent av energin, i dag är siffran 1,1 procent. Det kan låta lite, men är hundra gånger bättre än för fyra år sedan. I dag är molekylen dessutom stabilare och kan användas många fler gånger.

– När vi började med det här projektet hade vi tillgång till en molekyl som bara kunde klara att absorbera solens energi, lagra den och frigöra den några få gånger. Men nu har vi utvecklat en molekyl som kan göra detsamma om och om igen, utan att nedbrytas, säger forskningsledare Kasper Moth-Poulsen i en film som beskriver forskningsprojektet.

Målet är att man ska kunna använda samma molekyler i många år, i ett slutet system som inte har någon skadlig miljöpåverkan i form av koldioxid- eller kemikalieutsläpp.

Om forskargruppen lyckas med sitt projekt ska solenergitekniken kunna användas för att exempelvis värma hus eller inom industrin.

– Drömmen är att vi om 15 år har ett molekylsystem som kan lagra solens energi och frigöra det som värme med en temperatur på flera hundra grader. Om vi gör det så har vi typ ett universellt solenergisystem, säger Kasper Moth-Poulsen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV