Energi – I blickfånget

Begagnade pärlor bland drivor av lump och vintage

Att shoppa behöver inte betyda plattare plånbok eller ett gnagande dåligt samvete för miljön. I Göteborg finns hundratals butiker med begagnade prylar. Utbudet omfattar allt från byggmaterial och antikviteter till ett mer klassiskt second hand-utbud med kläder, inredning och leksaker till låga priser. Syre Göteborg har samlat några av stadens bästa butiker för den som behöver nytt, men kan tänka sig gammalt.

Second hand – välgörenhet

Ebbes hörna

Lärjeågatan 12, Alelyckan

Stadsmissionens second hand-kedja Ebbes hörna finns på sju platser i Göteborg, men den största butiken är den vid Alelyckan. Hit kan du åka om du behöver bygga upp ett helt hem.

Emmaus Björkå

Linnégatan 9, Linnéstaden

Emmaus Björkå är en av de få second handkedjor som inte har kyrklig bakgrund. Butiker finns på Backaplan och på Linnégatan. Den i Linné har bäst utbud av trendiga retrokläder.

Erikshjälpen

Fältspatsgatan 6, Frölunda

Erikshjälpen drivs i samarbete med Göteborgs räddningsmission och finns på två platser i stan. Butiken i Frölunda är ordentligt stor och rymmer allt från möbler till kläder.

Lundy second hand

Hisingsgatan 26

Lundby second hand, nere i källaren på Lundby nya kyrka, är en liten men naggande god second handbutik. Här ryms mycket kläder men även inredning, leksaker och böcker.

Myrorna

Järntorgsgatan 10, Järntorget

Frälsningsarméns Myrorna finns på en plats i Göteborg, nämligen fyravåningsbutiken vid Järntorget – stort som ett helt Åhléns. Här finns såväl vardagskläder som vintage och prylar.

Röda korset

Första Långgatan 28 C

Röda korsets butik är en typisk second handbutik där man kan fynda billigt men inte hitta de där spännande vintageprylarna. Här finns vardagskläder, husgeråd och leksaker.

Saron second hand

Brunnsgatan 5, Annedal

Saronkyrkans second hand håller öppet två dagar i veckan och kön brukar ringla långt ut på gatan. Låga priser och brett sortiment har gjort butiken till ett klassiskt lördagsnöje.

Smyrna second hand

Ringögatan 3, Ringön

Smyrnas second hand på Hisingen är en av Göteborgs äldsta second handbutiker. Här kan fyndas alla sorters hushållsgeråd, inredningsprylar, möbler och kläder till bra priser.

Många av de större kedjorna har olika avdelningar för vardagskläder och retrokläder. Klänningar från 50-, 60- och 70-talet är populära men också något dyrare. Jenny Luks

Second hand – välgörenhet

Bebop

Kaponjärgatan 4, Haga

Bebop i Haga är en snygg liten butik för den som letar efter designporslin, lampor, glas och andra vintageprylar. Lump och skrot göre sig icke besvär. Här råder klass och stil.

Beyond retro

Arkaden, Innerstan

Mer centralt och mer normaliserat än Beyond retro kan second hand knappast bli. På nedervåningen i Arkaden huserar denna vintagebutik, lika självklart som vilken klädbutik som helst.

Fabriken

Ekedalsgatan 16, Majorna

Lilla men välsorterade Fabriken på Ekedalsgatan har som ambition att blanda allmoge, art deco och nordiska klassiker, och det är precis vad som erbjuds. Ett litet museum att shoppa i.

Holmens marknad

Ryttmästaregatan 3, Bellevue

Holmens marknad är en riktigt stor butik med främst möbler och inredning. Urvalet är emellanåt av det lite finare slaget, sida vid sida med enklare vardagsprylar.

Kvillehyllan

Kvilletorget 16, Brämaregården

Med affärsidén att sälja åt säljarna har Kvillehyllan på Hisingen skapat sig ett namn i stan. Här hyr man hyllplats och får hjälp med att bli av med saker man inte längre behöver.

Plastac retro

Andra långgatan 18, Linnéstan

Plastac på Andra lång är svår att missa, med skyltfönster belamrade med gamla nostalgitriggers. På Plastac samsas allt från 70-talsplastprylar till modelltåg och flipperspel.

Mackapär

Såggatan 19, Majorna

Mackapär är liten men naggande god. Här finner man snyggt utvalda retroprylar som möbler, inredning, datorspel, konst, musik och … mackapärer.

Majornas saker från förr

Mariagatan 13, Kungsladugård

I hjärtat av Kungsladugård ligger den trevliga butiken Majornas saker från förr. Här samsas antikt, nyare retro och emellanåt också lite billigare fynd, i en butik som känns inbjudande.

Pop boutique

Magasinsgatan 22, Innerstan

På supertrendiga Magasinsgatan ligger minst lika trendiga Pop boutique, som satsat på välutvalda retro- och vintagekläder, accessoarer och ett mindre urval av inredning.

Andra artiklar från Syre Göteborg

Gammal lyx är lyxigare

Krönika

Lotta Sjöberg

Energi

Hallå där! ...

Energi

Växande intresse för humle

Zoom På kommunens testbäddar i Angered har trädgårdsentreprenören Tony Johansson planterat 200 humleplantor, med siktet inställt på Göteborgs lokala ölproducenter. Som ny ordförande i Svenska humleodlareföreningen vill han bidra till att svensk humleodling får en renässans. Och på mikrobryggerierna är man försiktigt positiv.

”FN-systemet har svikit Myanmars folk”

Radar Efter att en ny rapport presenterats om människorättssituationen i Myanmar är det fortfarande oklart vad som blir nästa steg för att utkräva ansvar och rättvisa.

Kollaborativ ekonomi bakom friluftsfestival

Radar Nu på lördag 15 september arrangeras Göteborgsområdets enda festival för utomhussporter och folkhälsa – Ale Outdoor. Besökarna kommer kunna prova allt från SUP-yoga till att ”normtesta” sin relation. Bakom arrangemanget står ett unikt arbetssätt som bygger på delningsekonomins principer.

SD ökar i hela Göteborg

Radar