Radar · Nyheter

Fridolin: ”Vi sitter inte i regering för visitkorten”

 Fredrik Sandberg/TT | Att fortsätta sitta i en regering är inte helt givet, även om valresultatet skulle bli det samma som 2014, enligt Gustav Fridolin.

”Svagt” och ”mesigt”. De orden använder Grön ungdom för att beskriva partiledningens förslag till valmanifest. Men språkröret Gustav Fridolin kan se fram emot en kongress med diskussion om det som partiledningen önskar sig: miljö och klimat.

De interna stormarna har lagt sig. Flera av dem som varit mest kritiska mot vad Miljöpartiet åstadkommit i regeringsställning har antingen lämnat partiet eller avstår från omval till sina poster.

Inför kongressen i Västerås nästa helg kommer kritiken istället från Grön ungdoms språkrör Hanna Lidström – som tidigare rasat över partikamrater som gått hårt åt partiledningen i medierna.

– Det är nu vi ska bestämma vad vårt parti ska vara under nästa mandatperiod. Då är det vår skyldighet som ungdomsförbund att sätta ner foten när vi tycker att partiet är för svagt i klimatfrågor, säger Hanna Lidström.

Grön ungdom lägger fram ett antal förslag som de menar skulle göra valmanifestet spetsigare, bland annat att det successivt ska bli dyrare att flyga.

– Den ganska mesiga skatt som införts nu saktar ner ökningen av flygtrafiken. Till dess att flygandet minskar ska vi fortsätta höja skatten, säger Hanna Lidström.

Partiledningen, som lägger i princip allt krut på klimatet inför valet, har säkert ingenting emot om diskussionen på kongressen kretsar kring ungdomsförbundets förslag. Gustav Fridolin avfärdar inte heller höjd flygskatt, men pratar hellre om partiledningens förslag om trängselavgifter för flyg i högtrafik.

– Det slår just mot den flygtrafik som kan vara enklast att minska, som affärstrafik där många resor kan ersättas med digital teknik, säger han.

Samtidigt öppnar Gustav Fridolin själv för att höjd flygskatt kan ingå som en del av en grön skatteväxling. I en blocköverskridande skattereform efter valet, vilket statsminister Stefan Löfven vill se, menar språkröret att det kan finnas möjligheter för en grönare skattepolitik. ”Till och med Liberalerna” har öppnat för grön skatteväxling, påpekar han.

– I ett sådant sammanhang kan det finnas utrymme för att komma överens om både flygskatt och andra miljöskatter.

Flera av punkterna i utkastet till valmanifest är återanvända eller utvecklade förslag från 2014. Det handlar om höghastighetståg, förnybar energi och fossilfria AP-fonder. Nytt är däremot förslaget om en skatt på antibiotikaanvändning i köttproduktion som ska göra främst importerat kött dyrare.

– Det skulle höja priset på just det kött som ligger bakom den stora ökningen av köttkonsumtionen i Sverige, säger Gustav Fridolin Farhågor om att EU skulle sätta stopp menar han är överdrivna. Han hänvisar till att EU redan godkänt en kemikalieskatt som är konstruerad på ett liknande sätt. Dessutom har EU-kommissionen larmat om riskerna med antibiotikaresistens, som ökar med en hög användning.

– Vi tror att det skulle vara svårt för dem att gå emot en skatt som kommer åt ett problem som de själva har erkänt.

Mycket talar för att migrationsfrågorna kommer att dominera valrörelsen. Miljöpartiet vill se en återgång till generösare regler och lyfter särskilt fram rätt till familjeåterförening.

Samtidigt är de två stora partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, överens om att politiken ska bli än mer restriktiv. Moderatledaren Ulf Kristersson vill se en separat uppgörelse med Stefan Löfven, men det avfärdar Gustav Fridolin. Han vill inte kännas vid att Miljöpartiets chanser till inflytande över migrationspolitiken under kommande mandatperiod redan skulle vara mer eller mindre förbi.

– Om Socialdemokraterna och Moderaterna gör upp i en stor politisk fråga skulle det innebära att man också säger att man inte är beredda att samarbeta med oss på andra politikområden. Jag har svårt att se att man skulle vara beredda att betala det priset.

Även om folket röstar på samma sätt som 2014 är det inte givet att fortsätta i regering, enligt språkröret.

– När valresultatet är klart inleds en förhandling och resultatet av den förhandlingen avgör om vi går i regering eller opposition.

Men någon skillnad i inställning jämfört med 2014, då partiet var starkt fokuserat på att ingå i regeringen finns inte, enligt Gustav Friodlin.

– Jag sa även då att vi sitter inte i regering för visitkortens skull, utan för att göra skillnad på riktigt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV