Energi · Syre tipsar

Internationell kvinnostrejk

Den 8 mars kallar Feministisk aktionsgrupp till internationell kvinnostrejk ”mot patriarkatet som struktur, mot kapitalismen, rasismen, homofobin och andra förtryckande strukturer”. Vill du vara med? Titta i strejkens Facebookevent – där hittar du all info om hur det går till.

Strejkens manifest lyder:

MANIFEST

Arbetet stannar och jorden skakar! Den 8 mars 2017 kommer världens kvinnor samlas tillsammans i ett gemensamt vrål genom en INTERNATIONELL KVINNOSTREJK. Det är en dag då vi organiserar oss och omsätter i praktik den värld vi vill leva i. Vi strejkar i hemmen och på gatorna, på arbetsplatserna och i skolorna. Vi strejkar tillsammans med vänner, grannar, arbetskamrater och medsystrar världen över.

Den 8 mars 2017 strejkar vi:

För ett samhälle utan förtryck och exploatering, där kvinnor och icke-binära behandlas med värdighet och respekt oavsett etnicitet, sexualitet, klass, funktionsvariation, ålder eller religion.

För aborträtt och för alla kvinnors rätt att bestämma och ha autonomi över sina kroppar. Mot mäns våld och de repressiva lagförslag som införs just nu runt om i världen för att begränsa kvinnors rätt till abort. Moderskapet är inte vårt enda öde.

För alla kvinnors rätt till förlossningsvård av god kvalitet. För förlossningsvård nära våra hem! Att bosätta sig i glesbygd eller småstäder ska inte innebära en högre risk för gravida kvinnor. Sluta stäng ner våra sjukhus och förlossningsmottagningar!

Mot svenska mediers reproduktion av sexism där våra och våra döttrars kroppar framställs och erbjuds som en marknadsvara, vars främsta uppgift är att upprätthålla en struktur av maktrelationer som gynnar patriarkala och kapitalistiska intressen.

För att stoppa den nykoloniala kapitalistiska frammarsch som skapar och reproducerar ojämlika relationer mellan fattiga och rika länder där kvinnor, barn och naturen drabbas värst. Stoppa fruimport, Stoppa trafficking! Stoppa transnationella företags utsugning av kvinnors billiga arbetskraft och exploatering av jorden.

Vi strejkar mot den liberala ordningen som har suddat ut våra förmödrars kampminne och berövat vår existens från att vara politiska och sociala varelser.

För alla dem som faller offer för patriarkalt våld och mord. För dessa röster som våldsamt släcks i Sverige och runt om i världen. I Sverige dör mellan 15 och 20 kvinnor varje år. Världshälsoorganisationen WHO uppskattar att mellan 30 och 60 procent av kvinnor världen över någon gång utsatts för fysiskt och/eller sexuellt våld av en partner.

Vi strejkar för alla de hbtq-personer som mördats i hatbrott, för att de fattas oss.

För att inte leva under rädsla över att bli våldtagna eller att våra döttrar våldtas.

Mot Sveriges samarbete med NATO, svensk krigsindustri och exporten av vapen till krigshärjade länder där kvinnors kroppar används som slagfält.

Mot patriarkalt våld och dess brutalitet, mot mediernas försök att skrämma oss och utmåla oss som offer. Tillsammans tar vi den sorgen som vi bär för att finna styrka i gemensam kamp. Vi strejkar mot ökad grymhet, för ett feministiskt samhälle!

Vi förkastar

Det patriarkala kapitalistiska systemet som förtrycker och exploaterar kvinnor samt tar död på mänskligheten och naturen.

Att nationalstaterna och marknaden exploaterar oss när de skuldsätter oss.

Vinstdrivande företag i välfärdssektorn som exploaterar och underbetalar kvinnor till förmån för egna ekonomiska vinster.

Det lönegap på 12,5 procent mellan kvinnor och män som innebär att kvinnor i snitt arbetar gratis en timme om dagen, tjänar i snitt 4200 kronor mindre än en man i månaden och 50.400 kronor per år. Om kvinnors löner fortsätter höjas i denna långsamma takt innebär det att jämställda löner först kommer uppnås om 33 år och det accepterar vi inte!

Den institutionaliserade rasismen som gör att migrerande kvinnor tvingas arbeta under alltmer osäkra förhållanden.

Den 8 mars organiserar vi oss

Vi organiserar oss och använder strejken som verktyg för att vi inte accepterar den patriarkala ordningen i det svenska samhället och i världen. Vi ser att läget är akut! Högerpopulismen och fascismens framfart gynnar och förstärker denna världsordning som verkar repressivt och förtryckande på oss alla.

Den åttonde mars strejkar också alla vi som inte har den formella möjligheten att strejka; även om vi är arbetslösa, prekärt anställda, även om vi saknar papper. För att vi blir alla exploaterade.

Vi organiserar oss överallt: på våra arbetsplatser och i våra hem, i våra städer och i våra bostadsområden. Kraften i vår rörelse är de band som vi knyter mellan varandra. Strejken blir social och transnationell när den rör sig mellan arbetsplats och samhälle. Den är en feministisk mobilisering som för oss samman över gränser, alla vi som dagligen kämpar mot förtryck. Vi är del av ett globalt kvinnouppror.

Vi organiserar oss mot isolering i hemmen och mot de normer som påtvingar oss en kvinnoroll som genom den patriarkala familjemodellen förutsätter underordning. Mot de normer som förutsätter moderskap, mot de normer som förutsätter heterosexualitet.

Vi organiserar oss för att vi glömmer inte, för att vi älskar, för att vi drömmer och för att vi vågar kämpa för att skapa en värld utan patriarkat och förtryck.

Internationell kvinnostrejk

Den internationella feminismen verkar mot de neokonservativa krafter som växer och blir allt starkare. Vi verkar tillsammans över nationsgränser och bygger broar istället för murar. Vi är del av en global feministisk rörelse och strejken banar väg för en framtid bortom förtryck och exploatering. Vi organiserar oss genom en global kvinnostrejk för att tillsammans visa att vi har fått nog.

Till medsystrar världen över:

Er kamp är vår kamp och våran kamp är eran! Den 8 mars 2017 strejkar vi i förändringens, feminismens och framtidens namn. Vi strejkar tillsammans i ett systerskap utan gränser!

Feministisk aktionsgrupp för internationell kvinnostrejk 8 mars – Sverige.

Stockholm, februari 2017.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV