Radar · Nyhet

Olika tolkningar av energiöverenskommelsen

I fredags presenterades till sist energiöverenskommelsen och den omdiskuterade effektskatten slopas. Energiminister Ibrahim Baylan hade lovat kärnkraftsägarna besked innan slutet av maj men de blocköverskridande samtalen har kantats av problem, bland annat avhopp av Liberalerna.

De kvarvarande partierna; Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna; är alla nöjda med uppgörelsen.

– Jag är väldigt väldigt glad och nöjd över att stå här i dag och kunna presentera den första breda blocköverskridande överenskommelsen om energipolitiken i Sverige, inleder energiminister Ibrahim Baylan pressträffen.

Han är ”speciellt nöjd” med målet om 100 procent förnybart till 2040 men också att de är ”väldigt tydliga” med att det inte finns ett stoppdatum för kärnkraften. Han lyfter att det varit ett givande och tagande i en historiskt låst fråga.

Överenskommelsen innebär att kärnkraften inte kommer att avvecklas genom politiska beslut och att den så kallade effektskatten stegvis tas bort, med start 2017. Kärnkraften ska dock bära sina egna kostnader samtidigt som det ska satsas på det förnybara. De partier som velat avskaffa kärnkraften menar att detta innebär att den kommer att fasas ut, andra ser en öppning.

– Uppgörelsen innebär att kärnkraftens akuta problem kan hanteras genom att effektskatten nu helt och hållet slopas. Samtidigt finns nu möjligheter för ny kärnkraft, kommenterade Lars Hjälmered, energi- och näringspolitisk talesperson, i ett pressmeddelande.

Anna Kinberg Batra twittrade ”I dag har vi räddat kärnkraften”. Miljöpartiet å andra sidan satsade på att få ut budskapet att konsekvensen av energiöverenskommelsen blir en ”ordnad övergång” till 100 procent förnybart: ”Tåg och elbilar, surfplattor och tvättmaskiner och industrin; Allt ska gå på förnybar el från sol, vind, vatten och biomassa. Med oss i regeringen tas nu ett avgörande steg i bygget av ett hållbart samhälle”.

Jan Strömdahl, ordförande i Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen, påpekade liksom många debattörer att det är svårt att förstå att alla talar om samma överenskommelse. Hans bedömning är dock att överenskommelsen hur som helst inte kommer att få så stor betydelse eftersom den ”tröga, dyra och riskfyllda” kärnkraften inte kommer att kunna konkurrera med det förnybara, även om effektskatten tas bort.

Hela energiöverenskommelsen kan du läsa här: http://www.regeringen.se/contentassets/b88f0d28eb0e48e39eb4411de2aabe76/energioverenskommelse-20160610.pdf

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV