Välkomna till miljökollen!

Till sist kom kylan, snöflingor har singlat ned över slättbygden i södra Skåne och vattenpölar krossats med ett lustigt kras – till barnens förtjusning. För att hålla oss varma går fjärrvärmeverken på högvarv och matas med både sopor och rester från skogen. Utsläppen är betydande. Men alternativen skrala. I veckan rapporterar vi om en ny typ av geotermisk energi som kan – om den visar sig fungera – revolutionera hur vi värmer våra städer. Utan att atmosfären hettas upp. För det gör den, trots att snön vräkt ned över stora delar av Sverige och singlat ned här i Malmö.

Köldknäppen kan kopplas till ett fenomen i stratosfären som spås bli allt vanligare på grund av våra utsläpp. Hur det ska bli med den biten ligger förresten i våra frusna händer. I år tas beslut som kommer att påverka generationer framöver. Vi har listat de viktigaste miljömötena 2021.

Om det och mycket mer kan du läsa i veckans skörd av nyheter.

Varje vecka vid den här tiden får du som Syreprenumerant ett urval av våra senaste miljönyheter. Den samlade rapporteringen hittar du på www.miljokollen.nu, du kan också gilla vår facebooksida för att få dagliga uppdateringar.

Vill du inte ha det här nyhetsbrevet, klicka på ”avregistrera” längst ned i brevet.

 

Håll er varma!

 

Ossian Sandin

Miljö- och klimatredaktör

 

Så kan jordens inre värma oss – utan att atmosfären hettas upp

Zoom | Hade vi inte eldat ett berg av sopor och stora mängder skogsrester skulle vi frysa. Men ur värmeverkens skorstenar bolmar…
 

Supermiljöåret 2021 – ödesmötena att ha koll på

Radar– Miljö | Tiden är knapp. På kort tid måste utsläpp kapas och massutrotningen av arter hejdas. Men hur? I år tas beslut…
 

Världshavet allt varmare – rekord under 2020

Radar– Miljö | Aldrig förr har så höga temperaturer uppmätts i havet som år 2020. Det visar en ny studie av 20 forskare…
 

Radar– Miljö

Värme över Arktis skickar kylan söderut

Isande kyla och kraftiga snöbyar sveper nu in över landet efter en mild inledning av vintern. Orsaken är ett väderfenomen…
 

Radar– Miljö

Ejderbeståndet i Sverige minskar kraftigt

Det svenska beståndet av dykanden ejder har minskat mycket kraftigt under de senaste åren, visar en rapport från Sveriges ornitologiska…
 

Radar– Miljö

Ny rapport: Tropisk skog stor som Sverige är borta

En ny rapport från Världsnaturfonden, WWF, som släpptes i dag, visar att en yta stor som Sverige bestående av tropisk…
 

Radar– Miljö

Miljömöte lovar stöd till Afrikas stora gröna mur

I Sahelområdet strax söder om Sahara är klimatförändringarna en fråga om liv och död. Men samtidigt som hettan stiger, pågår…
 

Radar– Miljö

Ny kolgruva planeras i Storbritannien

Trots högljudda protester från miljögrupper tänker Storbritanniens regering inte ingripa i lokala myndigheters beslut att godkänna en ny kolgruva. Det…