Läs tidningen
 

Hej Syreprenumerant!

Det är onsdag och ett nytt veckomagasin med det bästa från Syre har skickats till tryck. Som vanligt kan du som prenumerant läsa det som blädderbar PDF redan nu här.  

Vill du inte ha dessa utskick eller något annat utskick från oss eller tvärtom följa ett speciellt ämne som t ex miljö, djurrätt, basinkomst, migration, frihet och integritet, politik feminism, omställning eller utrikesnyheter så slår du av och på dina nyhetsbrev här

Alla som någon gång varit i Christiania känner igen det. Direkt när man kliver in genom portarna möter man den karaktäristiska doften som får vissa att slå bakut och andra att njuta. Fristaden i centrala Köpenhamn som gjort avtryck i en hel värld fyller 50 år. Det är en 50-åring som trotsat överheten men också tvingats anpassa sig till omvärlden. Daniel Persson har besökt Christiania för att se hur jubilaren mår och hur framtiden ser ut för fristaden.

Torsken är så utfiskad att det råder fiskestopp i hela Kattegatt och östra Östersjön. I västra Östersjön, där bland annat Öresund ingår, har det ändå funnits en kvot att fiska. Men nu råder Internationella havsforskningsrådet ICES, att myndigheterna drar i nödbromsen. Ossian Sandin har pratat med några som jobbar med frågan om vad det beror på.

I slutet av förra veckan presenterade Moderaterna sina förslag för att komma tillrätta med gängkriminaliteten i Sverige, och de som tycker att tidigare förslag varit något för moderata lär ni inte bli besvikna nu. Det är straffökning på straffökning i förslag på förslag, toppat med lite rättsvidriga tveksamheter, skriver Mattias Gönczi i en av veckans ledare. I en annan ledare skriver Malin Bergendal om Vänsterpartiets helomvändning i Cementafrågan och Nooshi Dadgostars gråa flört med industriarbetarna.

Energi kör Jerker Jansson en fyrsidig kikärtspecial med massa recept och tips. Vad sägs till exempel om kikärtsmaränger eller hummussoppa?

Sist i tidningen skriver Gustav Fridolin om kristdemokratiska karriärpolitikern Daniel Liljeberg, numera anställd vid Villaägarnas riksförbund som tycker det är förfärlig tanke att bygga flerfamiljshus bland villor. Det är enligt honom orättvist att släppa in mindre bemedlade i områden där rika bor.

Trevlig läsning,

Lennart Fernström
Chefredaktör 

 

PS Vill du inte ha detta nyhetsbrev klickar du på länken längst ner i mejlet och avanmäler dig. Observera att du bara avanmäler dig från nyhetsbrevet Syre Magasin. Vill du avanmäla dig från våra andra nyhetsbrev gör du det på länkarna i de breven. DS