Läs tidningen
 

Hej Syreprenumerant!

Februaris magasin har lämnat tryckeriet och är på väg hem till era brevlådor. Här kan du bläddra i och läsa det digitalt

Att den SD-ledda regeringens politik innebär ett dråpslag mot mediemångfalden gissar jag att få av er som läser Syre har missat. Liksom alla andra tidningar som haft presstöd drivs Syre sedan november helt utan statligt stöd, och vi är nu helt beroende av det stöd vi får från er.
Många redaktioner läggs nu ner helt, och förra veckan kom också beskedet att SR gör sig av med bland annat flera minoritetsredaktioner, där ibland den kurdiska, och sin klimatkorrespondent. Detta visar hur brutal Tidöregeringens slakt på medierna är. Det visar också, när inte ens SR har kvar sin klimatkorrespondent, hur viktigt det är att vi lyckas behålla Syres miljökorrespondent.  

Medier som granskar regeringen är dock långt ifrån det enda som den SD-ledda regeringen vill göra sig av med. Tidigare har vi hört om hur stöd dras in för folkhögskolor, studieförbund och andra verksamheter där kunskap, förståelse för samhället och större tankar kan födas. I det här magasinet tittar vi på ytterligare en grupp som uppenbarligen är en nagel i ögat på den SD-ledda regeringen, nämligen fredsorganisationerna.
I en tid då stödet för regeringen är minst sagt svagt har en nationalistisk krigsretorik blivit allt viktigare. Inget är så bra för en svag regering som ett gemensamt hot att samlas runt. En samling som då inte får ifrågasättas. Medan det militära försvaret rustas till tänderna sätts därför fred och folkbildning på undantag i regeringens politik för civilsamhället. Katarina Andersson har på Zoom pratat med fredsorganisationer och tittat närmare på vad de indragna statsbidragen och de skärpta demokrativillkoren innebär.

Men Tidögänget kväver inte  bara de demokratiska samtalen, kontakterna och reflektionerna i Sverige. Även de internationella samtalen prioriteras ned. För första gången sedan starten för 14 år sedan har regeringen till mångas förvåning nobbat Globala forumet för migration och utveckling (GFMD). Ossian Sandin har tittat närmare på det.
Om den SD-ledda regeringen gör det allt tuffare att vara oppositionell i Sverige så är det ändå långt kvar till situationen i Sydafrika. Den sydafrikanska koalitionen Climate justice coalition (CJC) samlar ett 60-tal organisationer som tillsammans vill trycka på för en mer rättvis klimatomställning i Sydafrika. Valdemar Möller har på I blickfånget pratat med koalitionens kommunikationsstrateg, Shaazia Ebrahim, som berättar om en tuff kamp, där minsta felsteg kan försätta en i fara.

Vill du koppla av från allt elände så kan odling vara ett sätt. På Kan själv ger Valdemar Möller dig några tips inför årets odlingssäsong.
Själv retar jag mig på ledarplats på hur nästan alla de stora medierna använder hälsoinfluencers som har kallat sig veganer för att försöka konstruera en köttrend.

Trevlig läsning