Läs tidningen
 

Hej Syreprenumerant!

Drunknade i tunnelbanan, brända byar, översvämmade städer. Klimatkrisen är i dag kännbar över hela världen. När Cop26 i Glasgow startar på måndag står mänskligheten inför ett vägskäl. ”Gör inte om samma misstag som för nästan 30 år sedan”, uppmanar Reinhold Pape, klimataktivist som deltog i Klimatkonventionens första klimattoppmöte i Berlin, världens ledare.

Denna vecka inleder vi vår bevakning av Cop26 med 16 sidor om och inför konferensen.  Ossian Sandin och Madeleine Johansson har på veckans Zoom tittat på de stora frågorna och pratar med forskare, aktivister, deltagare och de som redan berörs av förändringar.

En vecka innan Cop26 ska starta i Glasgow så samlade SVT:s Agenda riksdagspartiernas klimattalespersoner och forskare för ett två timmars långt samtal om klimatfrågan. Det hedrar SVT att de äntligen ger klimatfrågan ordentligt utrymme i den politiska diskussionen. Det hedrar dem också att de tog in forskare och att de fick partierna att tala om vad de ville göra istället för att tala om vad de andra gjorde fel. Men det hade kunnat bli än bättre om forskarna hade fått prata med politiker och värdera deras konkreta förslag var för sig och inte bara som kollektiv.

Nu lyckades politikerna återigen nonchalera vetenskapen och forskarna. Trots att de stod i samma studio så vart det som två helt skilda diskussioner. Forskarna var tydliga med att ny teknik, nya bränslen, nya material etcetera inte räcker, vi måste också göra mindre. Flyga mindre, åka bil mindre, konsumera mindre, äta mindre kött etcetera, om vi ska ha en chans att klara de uppsatta målen. Ny teknik är bra, men det är bara en dellösning. Men det var inget som politikerna var intresserade av att lyssna på. Om det och politikernas rädsla att röra subventioner till flyget och köttindustrin skriver jag i veckans ledare.

I en annan ledare skriver Mattias Gönczi om det vansinniga i att vi fortsätter subventionera fossilbränslen med 30 miljarder per år. Alltså med dubbelt så mycket som den ”historiskt stora” miljöbudgeten på 15 miljarder som regeringen lanserade i höstens budget.

Några som var tidigt ute med att vi måste ställa om till ett hållbarare samhälle var Birgitta Dahl (S) och Birgitta Hambraeus (C). I en tid när politiken dominerades av män var de två kvinnor som vågade ta plats. Nu har tre forskare skrivit en bok om deras betydelse för svensk miljö- och energipolitik under 1970- och 1980-talen. Valdemar Möller har pratat med dem på I blickfånget. 

Allt fler börjar bli desperata över att klimatfrågan inte löses. I en av veckans krönikor skriver Birger Schlaug om dem som, ibland i ren desperation, vill ha en världsregering för att lösa klimatfrågan och om faran med en sådan lösning.

Välkommen med ett nummer späckat med klimatfrågan inför Cop26.

Lennart Fernström
Chefredaktör 

 

PS Vill du inte ha detta nyhetsbrev klickar du på länken längst ner i mejlet och avanmäler dig. Observera att du bara avanmäler dig från nyhetsbrevet Syre Magasin. Vill du avanmäla dig från våra andra nyhetsbrev gör du det på länkarna i de breven. DS