Läs tidningen
 

Hej Syreprenumerant!

När djurplågeri avslöjas väcks ofta starka känslor men när det gäller minkarna är toleranströskeln hög. Med jämna mellanrum sprids bilder på miserabla förhållanden för djuren och en rad forskare och politiker har påtalat att uppfödningen är lagvidrig. Men trots att debatten pågått i decennier fortsätter minkarna att leva sina korta liv i minimala nätburar. Hur är detta möjligt? Syres Djurrättskollen har gått på djupet med frågan om vad som står i vägen för ett förbud i Sverige och tyvärr ser det inte bättre ut än att pengarna går före lidandet.

En löst sittande hijab ledde till döden för 22-åriga Zhina (Mahsa) Amini. Den iranska moralpolisen grep henne för ungefär en vecka sedan och tre dagar senare avled hon. Polisen hävdar att det rörde sig om en hjärtattack men ögonvittnen berättar att hon misshandlats av polisen. Med risk för sina liv protesterar kvinnorna mot förtrycket och i omvärlden växer nu stödet. Syre rapporterar om läget i Iran på veckans radarsidor och på tidningensyre.se kan du fortsätta följa utvecklingen. Iranska feminister uppmanar bland annat till solidarisk demonstration 2 oktober.

Ja, det pågår en revolution i Iran, skriver Paula Dahlberg i sin krönika. OCH det pågår islamofobi i Sverige fortsätter hon. Hon är kritisk till att protesterna ”i en svensk kontext kokats ner till att handla om slöjans vara eller inte vara”. Moralpolisens mord på Zhina, som motiverades med att hon bar sin slöja fel, blev startskottet för revolutionen men det betyder inte att det är hela revolutionen, menar hon.

I Eftervalssverige har vi den senaste veckan bland annat fått en andre vice talman som skrivit inte mindre än 54 motioner om abort och som i en intervju i Sans magasin 2014 slog ett slag för kreationismen. SD:s Julia Kronlid argumenterade då för att evolutionsteorin skulle läras ut som en av alternativa teorier i skolan och menade att hon inte accepterar ”evolutionsteorins påstående att människor härstammar från aporna”. Mer om det kan du läsa i en ledare av Ida Hallgren.

Detta var några exempel på texter ur bifogad blädder-pdf. Hela veckan kommer också nya artiklar på tidningensyre.se. Just nu bland annat om gasläckagen på Nord Stream 1 och 2 som enligt danska och svenska uppgifter tros vara sabotage.

Trevlig läsning!


Benita Eklund
Redaktionschef

PS. Vill du avanmäla detta nyhetsbrev från oss klickar du här och bockar ur Syres veckomagasin under Redaktionens val. Där kan du även anmäla dig till eller ta bort dig från våra andra nyhetsbrev. DS