Läs tidningen
 

Hej Syreprenumerant!

Så är den formellt inledd, den svenska resan in i Nato. Efter år av anpassning gick S vändning extremt snabbt.  Det börjar bli en otäck vana för den socialdemokratiska regeringen att hasta igenom beslut. Är det inte en pandemi som kräver en lag som direkt ger dom själva helt orimlig makt att inskränka folks liv så är det hotande cementbrist. Och är det inte cementbrist som kräver att miljödomstolen och lagen snabbt körs över så är det hot om misstroendevotum. Och är det inte hot om misstroendevotum som kräver snabbeslut om hur kärnavfall ska förvaras i säkert i 100 000 år så är det Ryssland som tvingar oss att kasta en politik som gett 200 år av fred i sjön på några veckor. För att bara ta några av de senaste senaste årens panikbeslut.

Demokrati tar tid, demokratiska processer ska vara tröttsamt långsamma, det ska vara segt för att allt ska hinna belysas, processas och diskuteras. Ju större beslut, desto viktigare är det, och därför har vi tröghet inbyggd i det demokratiska systemet.  En gång i tiden byggde sossarna hela rörelser och verksamheter som ABF och Folkets hus för att skapa just det demokratiska samtalet. I dag gör man allt för att slippa de samtalen. Det är riktigt illa och ett grundläggande hot mot demokratin. Om detta skriver jag i en av veckans ledare.

Även detta nummer innehåller förstås ytterligare en radda texter om Nato. 

Tornedalingarna har utsattes för liknande övergrepp och tvångsassimilering som samerna. Nu kommer den första delrapporten från en kommission som ska gå till botten med statens agerande. Anna Langseth tog på veckans Zoom tåget till Luleå och träffade Gunnel Mörtlund Särkimukka. ”Jag fick se min släkting avbildad som lägre stående ras. Det är fruktansvärt”. säger hon när de träffas i hennes kök.

Det råder bråda dagar för finlandssvenska miljöaktivisten Ulla Klötzer. Peter Al Fakir har på veckans I blickfånget träffat henne i Helsingfors. I stort sett hela sitt vuxna liv har hon kämpat mot kärnkraft och atomvapen. Nu ser hon hur hennes land Finland är på väg in i Nato och bygger nya kärnkraftverk. Samtidigt råder det brist på unga människor som vill föra kampen vidare. 

Detta och mycket mer läser du om i veckans magasin.

Lennart Fernström
Chefredaktör 

PS. Vill du slippa detta nyhetsbrev från oss klickar du här och bockar ur Syres veckomagasin under Redaktionens val. Där kan du även anmäla dig till eller ta bort dig från våra andra nyhetsbrev. DS