Läs tidningen
 

Hej Syreprenumerant!

Mars månadsmagasin är lämnat till tryck! Ett nytt 64-sidigt magasin som du i väntan på att det kommer i brevlådan kan läsa som en blädderbar PDF här.

Under de senaste åren har såväl samhällsklimatet som partipolitiken vridits mot det nationalkonservativa i en ryslig fart, när regeringspartierna och Socialdemokraterna har tävlat om att ta över Sverigedemokraterna politik. Ett exempel som jag lyfter i en av ledarna är att Tidöpartierna, med Juno Blom (L) i spetsen, vill kunna vräka stökiga barns familjer. Ett annat exempel är att Alice Teodorescu Måwe nu har landat på DN:s tidigare liberala ledarredaktion. Om det skriver Malin Bergendal i månadens magasin. Mattias Gönczi skriver om ett tredje exempel, hur terrorlagstiftningen nu anpassas till Erdogans önskemål. Och i en krönika på sidan 57 skriver Jiang Millington om att regeringen nu vill att så många ekonomiska förmåner och bidrag som möjligt enbart ska gälla svenska medborgare. Samtidigt vill man enligt Tidöavtalet göra det svårare att bli svensk medborgare.

Listan kan göras lång och fler och alltmer långtgående förslag läggs i en rasande fart av den SD-ledda regeringen. Det finns fog att fråga sig vart den gamla sortens liberaler tog vägen. De som ofta var lärare, och redan på 1920-talet tålmodigt argumenterade för demokrati, för sociala reformer, mot antisemitism och högerextremistiska anfall mot undervisningsväsendet. Det frågar sig också Magnus Alkarp i en krönika.

Men det är inte bara de sverigedemokrater vi ser i den offentliga debatten som drivit samhällsklimatet dit det är i dag. Än längre ut i de högerextrema miljöerna hittar vi verksamheter med koppling till SD som jobbar med betydligt mer ljusskygga metoder. Erik Almqvist tillhörde, som ledamot i SD:s verkställande utskott och ekonomiskpolitisk talesperson, partiets absolut innersta kärna när järnrörsskandalen briserade för drygt tio år sedan. En skandal som tvingade honom att lämna såväl partiet som riksdagen. Men han gjorde det inte lottlös utan fick med sig en större summa pengar från partiet för att bygga upp nationalistiska medier. 

I dag är han chefredaktör för Exakt 24. En högerextrem sajt som är en central hubb i uthängningar och trakasserier av vad som i den våldsbejakande nationalistiska och högerextrema miljön ses som politiska fiender. Det vill säga allt från centerpartister och andra liberaler som står upp för mänskliga rättigheter till miljöaktivister och den breda vänstern. Syres Daniel Vergara har granskat Exakt 24 och vi kan nu visa hur tidningen med sitt utgivningsbevis upprättar databaser och register med personuppgifter som sprids systematiskt till anonyma uthängningssajter, vit-makt-veteraner och våldsbejakande aktionsgrupper. En reporter på sajten pratar om att ”vänsterradikala ska bli sönderslagna” och när vi publicerade den granskning ni kan läsa på sidorna 24–32 på nätet så dök det direkt upp hot upp från bland annat nazistiska Nordfront. Samtidigt som sociala mediekonton som delat granskningen utsattes för spamattacker. Nu, efter att månadens magasin gått i tryck, kom också beskedet att Exakt 24 har lämnat det medieetiska systemet.

Trevlig läsning

Lennart Fernström
Chefredaktör 

PS. Vill du slippa detta nyhetsbrev från oss klickar du här och bockar ur Syres veckomagasin under Redaktionens val. Där kan du även anmäla dig till eller ta bort dig från våra andra nyhetsbrev. DS