Läs tidningen
 

Hej Syreprenumerant!

Årets sista magasin har lämnat tryckeriet och som vanligt kan du redan nu läsa det digitalt genom att klicka på den här länken.  

2024 har politiskt på många sätt varit ett skitår, såväl i världen som i Sverige. Att den brutala al-Assad-regimen precis har fallit utgör ett av få undantag. Men vad som kommer istället, om det blir bättre eller om al-Assad kommer att följas av en ny despot, är i dagsläget omöjligt att veta. Valdemar Möller försöker i alla fall reda ut vad konflikterna handlar om och de olika grupperingarna på Syre förklarar. 

Själv tittar jag i en ledare på vad som hänt inhemskt och inte bara 2024 utan de senaste 10 åren. Det är en skrämmande utveckling där fri- och rättigheter monteras ner. En del av den politiken är att göra sig av med eller i alla fall kraftigt försvåra för fri och oppositionell media, något som drabbat oss på Syre och Grön press hårt i år. Stödet till Syre drogs ner med 2,8 miljoner och till Grön press fyra tidningar sammanlagt med 5 miljoner. Det klarade vi tack vare ett fantastiskt stöd från er läsare. Ett stöd som inte bara varit avgörande ekonomiskt utan som också peppat oss till att kämpa vidare. 

Nu går vi mot ett nytt år och stödet kommer minska ytterligare, exakt hur mycket vet vi inte ännu, men troligen 1,5 miljoner kr för Syre och 3,5 miljoner sammanlagt för Grön press alla fyra tidningar. Därför hoppas vi på ert stöd igen. Återkommande månadsgivare ger oss mest trygghet och möjlighet till långsiktig planering, men alla gåvor gör stor skillnad. Liksom om du vill ge bort Syre i julklapp till någon som du tror skulle uppskatta det vi gör. Båda sakerna gör stor skillnad för oss.

Tillväxten är vår tids religion och vårt yrkesarbete är ofta vår identitet, det första som folk frågar om när de träffar nya människor. Men för folk som någon gång gjort något brottsligt riskerar brottsligheten att bli en identitet som inte går att byta bort mot en yrkestitel. Stora svenska arbetsgivare använder nämligen databaser med domar för att granska sökande till de jobb som annars är lättast att få. På det sättet stängs många ut från arbetsmarknaden och tvingas i värsta fall tillbaka till kriminalitet. För att undersöka hur vanligt det är har Daniel Vergara i magasinets stora Zoom skickat ut en enkät till 20 av Sveriges stora arbetsköpar

På sidorna därefter har Anna Langseth haft ett väldigt intressant samtal med FN:s specialrapportör för extrem fattigdom, Olivier De Schutter, som förespråkar basinkomst och är kritisk till strävan efter ekonomisk tillväxt i all oändlighet.

I magasinets tredje Zoom tittar Charlotte Wester närmare på förslaget till angiverilag, det regeringen kallar informationsplikt. Vissa yrkesgrupper, däribland lärare, föreslås visserligen undantas. Men bara dagar efter att utredningen presenterades kom ett annat lagförslag som innebär att rektorer blir skyldiga att på eget initiativ lämna uppgifter till polisen om elever och anställda. Den frågan tar även Malin Bergendal upp i en av magasinets ledare. 

Nu tar vi ett litet längre juluppehåll och kommer ut som magasin igen om fem veckor. Men vi fortsätter som vanligt hela tiden att rapportera det senaste på tidningensyre.se. Följ oss där, enklast gör du det genom att anmäla dig till några av våra övriga nyhetsbrev.

Trevliga helger och trevlig läsning

Lennart Fernström
Chefredaktör 

 

PS Tycker du det vi gör är viktigt? Stöd oss gärna med engångs- eller månadsgåvor. Nu när staten lagt ner presstödet är vi mer beroende av det än någonsin.