Bästa läsare,

när man vaknar i vargtimmen är nog inte X den bästa tillflykten, men varför inte en snabb genomscrollning när det ändå inte går att sova? Det första som mötte mig denna natt var en kristdemokratisk riksdagsledamot som manade till samling och att högern kanske skulle stanna upp och till och med be om ursäkt för sin retorik. Detta förstås med anledning av den allt snabbare snurrande våldsspiralen med gängkoppling som nyligen tangerat ett rekord i antal dödliga dåd. Samtidigt som många i kommentarerna utbrast ”Äntligen!” var det lika många som ställde sig fullständigt oförstående och ansåg att det givetvis var någon annan som skulle be om ursäkt, eller bara sällade sig till plattformens numera förväntade tonläge av raljans och fantasilösa invektiv.

Är det lika svårt att gå mot strömmen i den här konflikten, som när det kommer till Rysslands invasion av Ukraina, frågade jag mig sömndrucket. Är det bara styrkedemonstrationer, om det så handlar om vapenleveranser och upprustning eller utegångsförbud och beslagtagna Rolexklockor, som inger respekt?

Hur svårt det är prata om fred är det många som blivit varse sedan krigets början, och detta kommer jag att skriva mer om under hösten. Har du egna erfarenheter, hör av dig!

Med det här inlägget har i alla fall jag garderat mig – jag pratar bokstavligen i nattmössan.

I veckans nyhetsbrev kan du läsa om den nya filmen Being russian, de tilltagande svårigheterna för fredsaktivister i öst och en demonstration mot israeliska vapen i väst, närmare bestämt Göteborg. Och befinner du dig just nu på årets bokmässa i nämnda stad, kom och prata med Syres och Grön press förtjusande medarbetare i monter C05:51!

Till nästa gång,

 

 

 

 

Katarina Andersson

Tipsa mig om fredsrelaterade ting på katarina.andersson@tidningensyre.se, eller tipsa om allsköns intressanta uppslag till redaktionen@tidningensyre.se.

Vill du inte ha de här veckoutskicken från Fredskollen, klicka här och redigera dina val. Du kan alltid hålla dig uppdaterad på www.fredskollen.se.

 

Protester mot israelisk vapenfirmas filial i Göteborg

Radar– Fred | Under fredagseftermiddagen genomförs en protestaktion utanför det israeliska vapenföretaget Elbit systems svenska kontor i Göteborg. Kampanjens syfte är att företaget…
 

Ryssar mot kriget omvandlar skuld till handling

Radar– Fred | Dokumentärfilmen Being Russian skildrar hur två unga ryska kvinnor boende i Sverige engagerar sig mot kriget under året efter Rysslands…
 

Klimatet hårdnar för fredsaktivister i öst

Radar– Fred | I dag på Internationella fredsdagen uppmärksammar vi tre fredsförespråkare som arresterats eller hotas med repressalier i Ryssland, Ukraina och Belarus.
 

Allt flera tvingas mönstra mot sin vilja

Radar– Fred | Antalet 18-åringar som tas ut till mönstring trots att de inte vill göra värnplikt har ökat kraftigt, enligt Sveriges radio…
 

Biståndspengar öronmärks för svensk export till Ukraina

Zoom | Regeringens förslag om att öronmärka biståndspengar till svenska företag som exporterar till Ukraina sågas av flera organisationer. Enligt kritikerna kan…