Läs tidningen
 

Hej Syreprenumerant!

Ett nytt temamagasin, årets tredje, har precis lämnat tryckeriet och är på väg till alla prenumeranters brevlådor. Som vanligt kan du läsa det digitalt här redan nu.

Ukraina, Jemen, Syrien, Etiopien, Sydsudan, Somalia, Afghanistan, Kongo-Kinshasa, Myanmar. Listan på länder där krig pågår kan göras lång och den senaste tidens händelseutveckling har minst sagt varit dyster. Vapenfabrikerna går på högvarv, inte minst i Sverige, och blodspengarna rullar in. Krigsherrarnas schack är i full gång – som om människoliv vore pjäser. Vi dränks dagligen i krigets propaganda, där militarismens logik får föras fram oemotsagd av män i uniform. 

Den här gången handlar vårt temamagasin om fred och ickevåld, om förhandlingar och samtal, men också om dess kontraster, krig, våld och hot. Den handlar om mediernas roll, om fredsjournalistik, och vad krig gör med oss. Du kan läsa om Åland, även kallat ”Fredens öar”, där en fredlig lösning till en potentiellt våldsam konflikt fungerat framgångsrikt. Där träffar Seda Aksoy och fotograf Kim Richter människor som ser andra möjligheter än dagens krigshets – där vapenfabrikerna inte är de stora vinnarna.

Det sägs att sanningen är det första som offras i krig, men vet du hur lätt SVT och SR kan omvandlas till statsmedier? Har du koll på att regeringen kan styra nyhetsrapporteringen när ”statsnyttan så kräver”? Inte bara i krig utan även under höjd beredskap. Seda Aksoy har pratat med bland annat yttrandefrihetsexperten Nils Funcke om hur långt regeringen kan gå i styrande av public service och i vilka situationer.

Några av dem som drabbas hårt av Sveriges regerings trygghetssökande hos Nato är kurderna. Tidigare hjältar när de slogs mot IS, nu brickor i ett spel, som offras när Erdogan och den fascistiska regimen i Turkiet ska tillfredsställas. Gurgîn Bakircioglu skriver i en krönika om hur generation efter generation av kurder har utsatts för samma förtryck och gått på samma sol-och-vårare till politiker, som snabbt övergett dem när stödet kommiter med kostnader. Kurdistan finns inte på kartan utan är uppdelat mellan fyra förtryckarstater, däribland Turkiet. Nu har regeringen, i ett försök att behaga Erdogan, infört nya lagar som sannolikt kommer att resultera i förföljelse av kurderna även här. 

Förhoppningen är att detta fredsmagasin kan bidra med fler perspektiv och andra röster än de i uniform som vi får höra till vardags. Det behövs i tider då vi är benägna att glömma att även fiendesoldaten är någons barn. 

Lennart Fernström
Chefredaktör 

PS. Vill du slippa detta nyhetsbrev från oss klickar du här och bockar ur Syres veckomagasin under Redaktionens val. Där kan du även anmäla dig till eller ta bort dig från våra andra nyhetsbrev. DS