Läs tidningen
 

Hej Syreprenumerant!

Ända sedan vi startade Syre har daglig utgivning varit målsättningen. Syre ska inte bara var ett alternativ eller en komplementtidning utan Syre ska kunna vara din första tidning. Nästa vecka tar vi sista steget för att komma ut alla dagar i veckan när Syre även får en lördagsutgåva. Du läser den, precis som våra utgåvor övriga veckodagar, på tidningensyre.se/nummer eller i appen.

Vi fortsätter förstås också med ett pappersmagasin varje vecka med ett urval från tidningensyre.se. Veckans magasin har just lämnats till tryck och kan i väntan på att den dyker upp i brevlådan läsas här.

I nära trettio år har nyckelbiotoper registrerats runt om i Sverige för att ge kunskap om var det finns skogar med höga naturvärden. Men klassningen har skapat konflikter, där den biologiska mångfaldens vinst ofta har blivit skogsägarens ekonomiska förlust. Skogsstyrelsen slutar nu att registrera nyckelbiotoper eftersom det inte bedöms ha lagligt stöd, och redan insamlad kunskap riskerar att gå förlorad. ”Det är förfärligt, det är nästan som ett bokbål”, säger skogsägaren Leif Öster på veckans Zoom.

Som en del av den ökade utgivningen har vi stärkt upp ledarsidan för att kunna producera ännu fler vassa frihetligt gröna ledare. Ida Hallgren är en av de nya skribenterna, och i veckans pappersmagasin skriver hon om att den ursprungliga hippierörelsen var politisk. Peace, love and understanding handlade om större politiska frågor – peace handlade om att genom deltagande i proteströrelser skapa världsfred, kärlekskamp fördes för politisk frigörelse, hbt-rättigheter och feminism. Understanding handlade om att förstå kulturella olikheter och globala orättvisor, och gick hand i hand med en global kamp, inte minst till exempel för alla världsmedborgares rätt till modern läkarvetenskap och medicin. Men för dagens hippies i den individualiserade neoliberala världen handlar peace inte om Vietnamrörelsen utan om ens egen inre frid och mentala harmoni. Love handlar om att känna kärlekskänslor, framställa sig själv som och uppfattas som en kärleksfull person och kanske om att unna sig att åka på en riktigt dyr tantrasexretreat. Och understanding handlar om att alla i den närmsta omgivningen förväntas att på befallning ingå i sharingcirklar med just mig så att just jag får bli förstådd i just min unika upplevelse – den egna upplevelsen står alltid i centrum.

Henrik Jalalian är också ny ledarskribent och i veckans magasin skriver han om hoten mot tumlaren, en val som blir alltmer sällsynt i Östersjön,  och att det nog inte blir något valår i år.

Det och mycket mer i veckans magasin.

Trevlig läsning,

Lennart Fernström
Chefredaktör 

 

PS Vill du inte ha detta nyhetsbrev klickar du på länken längst ner i mejlet och avanmäler dig. Observera att du bara avanmäler dig från nyhetsbrevet Syre Magasin. Vill du avanmäla dig från våra andra nyhetsbrev gör du det på länkarna i de breven. DS